Синдикатите се събраха на спешно съвещание, на което се търси

...
Синдикатите се събраха на спешно съвещание, на което се търси
Коментари Харесай

Минималната заплата: Синдикатите настояват тя да стане 1080 лв. от 2025 г.

Синдикатите се събраха на незабавно заседание, на което се търси решение за използване на Европейската инструкция за минималната работна заплата. Профсъюзите упорстват от 1 януари 2025 г. тя да стане 1080 лева
Това, което се чака е, на 1 септември министърът на труда и обществената политика да сложи подписа си под заповед, с която МРЗ ще стане малко над 1000 лв. от следващата година. Остава въпросът с транспонирането на директивата в нашето законодателство. 
Синдикатите настояват, че е изгубено много време в тази тенденция, през което нищо не е било свършено, а срокът е до 15 ноември. Те настояват, че надали ще съумеят да измислят механизъм, по който МРЗ да дава отговор на условията на Европейски Съюз. Това обаче не анулира уговорката на българските управляващи имплементирането на директивата да се случи възможно най-скоро.
„ От 1 септември министърът на труда и обществената политика би трябвало да издаде заповед и минималната работна заплата да стане 1080 лв.. Ние от 30 години мерим заплатата за прехрана и тази сума няма да стигне ”, съобщи Любослав Костов, КНСБ.
„ Увеличението на минималната работна заплата през последните години демонстрира нелош ритъм. Но той не съумява да докара до нужното нарастване на покупателната дарба на популацията ”, акцентира Атанас Кацарчев от КТ " Подкрепа ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР