Само месец ни дели от най-голямото нововъведение в системата на

...
Само месец ни дели от най-голямото нововъведение в системата на
Коментари Харесай

Какво знаем за е-винетката

Само месец ни дели от най-голямото изобретение в системата на българските пътища през последните години. Хартиената винетка ще бъде сменена от електронна за леките коли, а продължава работата по въвеждането на тол такси за камиони и рейсове. Те ще заплащат за изминато разстояние след 16 август.

Новите електронни винетки ще се купуват през уеб страницата bgtoll.bg, мобилно приложение, терминали за самообслужване и, както преди – в комерсиалната мержа. Цените остават същите, като се вкарва и уикенд винетка за 10 лева, която ще важи от 12 ч. в петък до края на неделния ден.

Не сте в нарушаване с годен книжен стикер

От 17 декември стартира продажбата на е-винетки, като притежателите на старите винетки ще могат да ги валидират по този начин да ги трансформират в електронни.

Валидирането обаче не е наложително, просто ще носи някои преимущества, акцентира в студиото на „ Тази заран ” проф. Олег Асенов от пътната организация.

„ Препоръчваме тези винетки да бъдат заверени. Ако не я преобразува, потребителят не е извършител. Единственото стеснение е, че органите за правоприлагане могат да го спрат за инспекция ”, уточни специалистът. Той поучава при всяко състояние да оставим стикера на стъклото.

Асенов добави, че е доста значимо при пазаруването на електронна винетка да въведем вярно всички данни, тъй като корекциите на неточности ще могат да се вършат единствено в пункт на АПИ.

Не служители на реда, а ТОЛ служители на реда

Дали сме изрядни на пътя – с платена винетка и тол такса, към този момент няма да следи КАТ. Това ще вършат мобилни камери, ситуирани по републиканската пътна мрежа и така наречен „ тол полиция ”. Тя ще употребява особено оборудвани и обозначени коли.

Част от колите са още в развой на подготовка. Въпреки това екипът ни беше позволен да снима от близко всеки един подробност от оборудването.

„ Предвижда се колите да бъдат окомплектовани с LED екрани, тъй че да дават инструкции на другите коли: „ Спри ”, „ Последвай ме ” и т.н, на три разнообразни езика ”, изясни шефът на компанията, която оборудва колите – Румен Червенков.

Върху всяка кола са инсталирани GPS устройства, камери и в допълнение осветяване. Когато „ дебне ”, автомобилът е на платното, извърнат със задната си част в посока на придвижването. В действително време, безусловно за секунди, камерата прави връзка с дата център, в който по регистрационен номер се ревизира дали автомобилът е с платена винетна такса.

„ Тази информация обаче се подава на идващото транспортно средство, което е някъде по трасето, който има за цел да спре автомобила и да го глоби ”, показва Червенков. Служителите на ТОЛ полицията имат право да глобяват, само че единствено половината от тях могат да ревизират транспортните средства.

Ако ТОЛ полицията ви хване в нарушавания би трябвало да платите на място т.нар " обезщетителна " такса. За леките коли глобата е 70 лева Плащането в брой е невероятно, тъй като колите са оборудвани единствено с ПОС терминали.

Ако не платите глобата в на място или през банка в 14-дневен период, следва санкция – чака се размерът да е 300 лева за лек автомобил.

Всички над 100 автомобила ще да бъдат изцяло подготвени с оборудването до 17 декември тази година, увериха от пътната организация.

Сгрешена ли е системата?

Защо електронната винетка не е по-евтина от хартиената, в случай, че към този момент не се постанова да се заплащат 5 лева за всеки стикер? Това е един от въпросите, които Институтът за пътна сигурност задава. Според Диана Русинова от организацията ставаме очевидци на прикрито повдигане на винетката.

„ Разходите не понижават, трансформират се от един вид разход в различен ”, отговор и Асенов. Той уточни, че се развива комерсиалната мрежа и има доста по-сериозно правоприлагане.

Друг проблем, който виждат в неправителствения бранш, е, че договорът за построяването на електронната система е претърпял съществени промени и, в случай че първоначално е имало доказване на успеваемост и функционалност преди заплащане, до момента в който в този момент, съгласно Руснова, обстановката е: „ Давам ви един артикул и ви споделям „ Оправяйте се, платете го ”.

Асенов беше безапелационен, че системата се тества непрестанно и в действителна среда.

Институтът за пътна сигурност в околните дни ще популяризира повече информация за подозренията си към е-винетките.

БТВ
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР