Съмняваме се, че Марк Зукърбърг чете коментарите на потребителите под

...
Съмняваме се, че Марк Зукърбърг чете коментарите на потребителите под
Коментари Харесай

Защо интернет продължава да се срива в 21-ви век?

Съмняваме се, че Марк Зукърбърг чете мненията на потребителите под неговите изявления в Фейсбук. Но в случай че въпреки всичко го прави, ще му отнеме 145 безсънни дни с цел да прегледа цялата лавина от мнения, оставени под извинението му за срутва на сървърите на обществената мрежа през предходната седмица.

„ Съжалявам за спирането през днешния ден “, написа създателят и изпълнителен шеф на. Това се случи откакто Фейсбук, WhatsAPP и Instagram не работеха в продължение на 6 часа. Социалната прежа уточни рутинна работна неточност като причина за срутва – инженер задал без да желае команда, която изключила центровете за данни на Фейсбук от достъп до интернет.

Около 827 000 души дадоха отговор на извинението на Зукърбърг. Съобщенията варираха от занимателни, като „ Беше извънредно, наложи се да приказвам със фамилията си “ от италиански консуматор, до комплицирани, като „ Занесох телефона си за корекция, мислейки си, че е строшен “, идващо от консуматор в Намибия.

Разбира се, гневните изявления не липсваха. „ Не може да изключите всичко едновременно. Въздействието е невиждано “, написа предприемач от Нигерия. Друг бизнесмен от Индия упорства за отплата за спирането на бизнеса му.

Това, което стана ясно, в случай че към този момент не е явно, е че интернет услугите са създали милиарди хора по света зависи от тях. И тук не става дума единствено за развлечение, а за връзка и търговия, написа BBC.



Сривът на, който визира единствено обществената мрежа. Нещо повече – специалисти считат, че всеобщите спирания на интернет стават все по-чести и все по-разрушителни.

„ Едно от нещата, които видяхме през последните няколко години е повишение на зависимостта от това малцина мрежи и компании да доставят огромни порции от наличието в интернет “, показва Люк Дерикс, основен механически шеф в Down Detector.

" Когато един от тези или повече от един, има проблем, това не визира единствено тях, а стотици хиляди други услуги “, споделя той.

Фейсбук да вземем за пример се употребява за вход в най-различни услуги и устройства, като смарт тв приемници и впрочем.

" И по този начин, както знаете в наши дни имаме такива „ снежни дни “, които се случват в интернет “, споделя Дерикс.
 До какво докара срутва на Фейсбук - някои изгубиха, други завоюваха До какво докара срутва на Фейсбук - някои изгубиха, други завоюваха
Фейсбук е подложен на пресечен огън, откакто евентуално милиарди консуматори бяха наранени, когато преобладаващата му обществена мрежа...

" Нещо пада и всички започваме да се споглеждаме „ е, какво ще вършим “ “, прибавя той.

Люк Дерикс и неговият екип в Down Detector правят мониторинг за съществуване на проблеми в разнообразни уеб услуги и уеб сайтове. По думите му, огромните сривове, които засягат съществени сървъри, са станали по-чести и по-сериозни.

" Когато Фейсбук има проблем, това има толкоз огромно въздействие, както за интернет, по този начин и за стопанската система и, знаете... обществото. Милиони или евентуално стотици милиони, просто седят и чакат дребният екип в Калифорния да оправи нещо. Това е забавен феномен, които се разраства през последните години “, споделя Дерикс.
Значителни сривове Октомври 2021: „ неточност в конфигурацията “ смъкна Фейсбук, Instagram и WhatsApp за близо 6 часа. Други уеб сайтове като Twitter също бяха ударени от огромния напор на нови консуматори към приложението; Юли 2021: Над 48 сървъра, в това число тези на Airbnb, Expedia, Home Depot, Salesforce, бяха паднали за повече от час след бъг при Domain Name System (DNS) (Система за имена на домейните) при компанията за доставка на наличие Akamai. Сривът стана след подобен проблем в компанията месец по-рано; Юни 2021: Amazon, Reddit, Twitch, Github, Shopify, Spotify и няколко новинарски уеб сайтове бяха паднали за към час, откакто преди този момент неразкрит бъг бе задействан несъзнателно от клиент на облачната услуга Fastly; Декември 2020: Gmail, YouTube, Гугъл Drive и други услуги на Гугъл паднаха едновременно за към 90 минути откакто компанията беше показала, че се е натъкнала на „ проблем с квотата за вътрешно предпазване “; Ноември 2020: Технически проблем с едно от оборудванията на Amazon Web Service във Вирджиния, Съединени американски щати, повлия на хиляди трети онлайн услуги за няколко часа, най-много в Северна Америка. Март 2019: Фейсбук, Instagram и WhatsApp паднаха едновременно или изпитваха разстройства за към 14 часа, след „ смяна в конфигурацията на сървърите “. Някои други уеб сайтове, в това число Tinder и Spotify, които употребяват Фейсбук за вход в приложението, бяха също наранени.

Неизбежно на някакъв стадий, по време на съществено спиране на сървъри, хората стартират да се тревожат, че става дума за хакерска атака. 

Експертите обаче считат, че по-често това се дължи на човешка неточност, усложнена от метода, по който интернет се поддържа в съвремието, а точно посредством набор от остарели и несъответствуващи системи.
 Колко богати са останалите четирима създатели на Фейсбук Inc? Колко богати са останалите четирима създатели на Фейсбук Inc?
Последният световен срив на Фейсбук подсети до каква степен обществената мрежа е станала интегрална част от ежедневните действия на жители и б...

По време на срутва на, специалистите се майтапиха, че проблемите са „ по-стари от Спайс Гърлс “ и „ са проектирани на гърба ба салфертка “.

Ученият професор Бил Бюканън е склонен с тази характерност. „ Интернет не е огромната мрежа, която DARPA(Агенция за отбранителни научноизследователски проекти на САЩ), истинският архитет на интернет, се опита да сътвори, такава която би устояла на нуклеарен удар във всяка една нейна част “, споделя той.

„ Протоколите, които употребява, са само тези, които са направени, когато се свързваме към мейнфрейм компютри от елементарни терминали. Един-единствен проблем в главната му инфраструктура може да докара до разтрошаване на всичко. “, споделя той.

Професор Бюканън показва, че усъвършенствания могат да създадат интернет по резистентен, само че доста от фундаментите на мрежата за тук и ще останата, за положително или неприятно.

" Като цяло, системите работят и не може просто дадени протоколи на интернет да бъдат изключени за ден, с цел да пробваме да ги пресъздадем “, споделя той.
 6,6 милиарда $ загуба за Зукърбърг след снощния срив на Фейсбук 6,6 милиарда $ загуба за Зукърбърг след снощния срив на Фейсбук
Основателят на Facebook Марк Зукърбърг загуби 6,6 милиарда $ и падна на шесто място в листата на най-богатите хора в света поради година..

Вместо да се опитваме да изградим системата и структурата на интернет отначало, проф. Бюканън счита, че се нуждаем от усъвършенстване на метода, по който използваме и съхраняваме данни, в противоположен случай рискуваме още всеобщи сривове в бъдеще.

По думите му, интернет е стана прекомерно централизиран, т.е. прекомерно доста информация идва от един-единствен източник. Тази наклонност би трябвало да бъде обърната посредством системи, които разполагат с голям брой точки на секване, тъй че сривът на една от тях да не води до рухване на цялата система.



Тук има и непосредствено взаимоотношение. Тъй като огромните сривове на интернет засягат живота и бизнеса на милиони хора по света, интернет корпорациите имат директен интерес да поддържат системите онлайн. Така да вземем за пример, по калкулации на Forbes, Фейсбук е изгубил 66 млн. $ по време на 6-часовото спиране вследствие на приключване или спиране на рекламни акции на уеб страницата. Тези съществени загуби вероятно ще накарат шефовете на огромните компании да създадат по този начин, че да се случват колкото се може по-рядко.

" Те изгубиха голяма сума пари в границите на този ден, освен от спада в цената на акциите, само че и поради оперативните им доходи. Поради това мисля, че тези оператори вършат всичко по силите си, с цел да поддържат всичко онлайн “, прибавя Люк Дерикс.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР