Сагата със собствеността на сградата, в която се помещава Турското

...
Сагата със собствеността на сградата, в която се помещава Турското
Коментари Харесай

Край на сагата със сградата на Турското консулство

Сагата със собствеността на постройката, в която се обитава Турското консулство в Бургас, завърши след 70 години. Само преди дни, регионалният шеф Вълчо Чолаков е подписал контракт за обезщетяване на наследниците.

Предоставя им се земя и две пространства в центъра на Бургас. Красивата къща против входа на Морската градина, в този момент Турското консулство, е била на Симеон Пенчев, само че фамилията я губи през 1948 година, поради на Закон за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима благосъстоятелност. След това постройката е предоставена на Република Турция и фамилията не може да се възползва от реституционните си права. По тази причина стартират дълги премеждия. Наследниците на Симеон Пенчев завеждат каузи, само че макар че през 1994 година, съдът удостоверява собствеността им, казусът не може да бъде решен и фамилията не може да върне бащиния си парцел. Казусът се усложнява в допълнение с намесата на интернационалното право, дипломатическите връзки сред България и Турция, както и неприкосновеността на територията, превърната в резиденция.

Исканията им до Областна администрация Бургас не престават при ръководството на 10 регионални шефа. През годините са им предлагани порутени парцели, които наследниците отхвърлят.

„ Частната благосъстоятелност е неприкосновена, това не може да бъде обект на никакъв коментар в една демократична страна. Ситуацията, в която фамилията е поставяно толкоз години, е унизителна. Предлагани са им парцели, които с право са отказвали. Това, което постоянно са желали тези хора е взаимност при обезщетяването посредством подмяна, в случай, че не могат да влязат във притежание на собствеността си. За мен всичко, което се е изисквало през годините, с цел да се позволи въпросът, е просто институционална воля“, разяснява регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков, който е правист по обучение.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР