Съединените щати (САЩ) изпращат самолетоносача Джералд Форд“ и неговата ударна

...
Съединените щати (САЩ) изпращат самолетоносача Джералд Форд“ и неговата ударна
Коментари Харесай

Кораби, боеприпаси, самолетоносач. САЩ изпращат военна помощ на Израел след атаките на Хамас

Съединените щати (САЩ) изпращат самолетоносача „ Джералд Форд “ и неговата ударна група от военни кораби в поддръжка на Израел , съобщи в неделя. За новата военна помощ оповестиха американският министър на защитата Лойд Остин и други публични представители на Съединени американски щати.

Новината идва, откакто рано сутринта в събота терористичната палестинска формация „ Хамас “ с хиляди ракети и бойци. Нападнатата страна разгласи, че се намира за пръв път от 50 години насам. До момента се оповестява за повече от 1000 жертви от двете страни.

Съединени американски щати и страните от Европейския съюз (ЕС), а Организация на обединените нации свика изключително съвещание на Съвета за сигурност . По-рано в неделя американският държавен секретар Антъни Блинкен сподели, че се чака Вашингтон да даде нова военна поддръжка на Израел.

Самолетоносачът „ Джералд Форд “ ще бъде изпратен в Източното Средиземноморие. На неговата палуба има почти 5000 моряци и десетки бойни самолети и хеликоптери. Това е най-модерният самолетоносач на американските военноморски сили.

Освен него към Израел следва да бъдат изпратени американски изтребители, крайцер и ракетни разрушители.

От изказването на Лойд Остин стана известно още, че администрацията на президента Джо Байдън „ бързо ще даде на Израелските отбранителни сили в допълнение съоръжение и запаси, в това число муниции “.

По думите на военния министър първата помощ за сигурността на нападнатата страна е почнала да се придвижва в неделя и ще дойде през идващите дни.

Успоредно с това Съветът за сигурност на Организация на обединените нации заседава изключително при закрити врата в Ню Йорк “. По време на съвещанието представителят на Израел упрекна ислямистката формация във военни закононарушения.

Представителят на Съединени американски щати настоя 15-те членки на Съвета за сигурност да осъдят уверено „ ужасните терористични офанзиви, осъществени от „ Хамас “. Засега обаче висшият орган на Организация на обединените нации не подхваща сходни дейности.

Ситуацията в Израел е най-сериозната от 2021 година насам, когато страната още веднъж в Ивицата Газа, която е под израелска блокада. Военните дейности сред Израел и Палестина не престават повече от 70 години и са подбудени от претенциите на двата народа за една и съща територия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР