Съединените щати и други страни от НАТО изпитват трудности с

...
Съединените щати и други страни от НАТО изпитват трудности с
Коментари Харесай

NYT: Западът изчерпва резервите си за доставка на оръжие на Украйна

Съединените щати и други страни от НАТО изпитват компликации с намирането на запаси за нови оръжейни доставки за Украйна , написа New York Times.

Нова война в Европа с толкоз интензивно потребление на танкове и артилерия изглеждаше немислима за западните политици , а НАТО доста понижи арсеналите си през последните десетилетия.

Дори Съединените щати имат единствено лимитирани ресурси от оръжията, от които се нуждаят украинците, и Вашингтон не е податлив да отклони основни оръжия от евентуално проблематични райони като Тайван и Корейския полуостров, където Съединени американски щати си съперничат с Китай и Северна Корея.

Сега, девет месеца след началото на войната, заради фундаменталната си неопитност за сходни спорове, Западът обезверено се пробва да откри способи да достави Украйна с това, от което се нуждае, и да попълни запасите на НАТО.

В Украйна страните изразходват оръжия и муниции с темпове, невиждани от Втората международна война , отбелязва New York Times.

Според представители на НАТО интензивността на потреблението на артилерия е потресаваща. В Афганистан силите на НАТО биха могли да употребяват 300 артилерийски снаряда дневно и да не се тревожат доста за противовъздушната защита. Украйна изстрелва хиляди изстрели дневно и към момента обезверено се нуждае от противовъздушна защита против съветските ракети и иранските дронове.

" Един ден в Украйна е като месец или повече в Афганистан ", сподели пред NYT Камил Гранд, специалист по защитата в Европейския съвет за външни връзки, който до неотдавна беше асистент общоприет секретар на НАТО по вложенията в защитата.

Украинците са изстрелвали сред 6000 и 7000 артилерийски изстрела дневно в Донбас, сподели почитан представител на НАТО. Руските войски изстрелват от 40 хиляди до 50 хиляди артилерийски изстрела дневно.

За съпоставяне, всеки месец в Съединени американски щати се създават единствено 15 хиляди снаряда.
 Западните страни оповестиха нови доставки на оръжия за Украйна
Западните страни оповестиха нови доставки на оръжия за Украйна

Киев получава зенитни системи, муниции и друго съоръжение

Освен това Западът се затруднява да откри все по-оскъдно съоръжение и муниции от руската епоха, които Украйна може да употребява в този момент, в това число ракети за противовъздушна защита С-300, танкове Т-72 и изключително артилерийски снаряди от руски диаметър.

Те се пробват да провеждат покупки на муниции за Украйна в страни като Южна Корея.

Има даже полемики за вложения на НАТО в остарели заводи в Чешката република, Словакия и България за рестартиране на производството на 152-mm и 122-mm снаряди от руски диаметър за украинската артилерия, значително към момента останала от руската ера.

Но тези старания са изправени пред правни и на практика провокации, отбелязва вестникът

Някои европейски страни, като Швейцария и Италия, имат законови ограничавания върху доставките на оръжия за воюващите страни.
 Италия няма да изпраща повече оръжия на Украйна, към този момент
Италия няма да изпраща повече оръжия на Украйна, към този момент

Страната не приготвя шести пакет военна помощ

Освен това малко оръжия на НАТО са сертифицирани да употребяват муниции, създадени в други страни.

Общо страните от НАТО към този момент са дали на Украйна оръжия на стойност към 40 милиарда $ , което е почти колкото годишния бюджет за защита на Франция.

Според различен представител на НАТО дребните страни са изчерпали капацитета си, а 20 от 30 от членовете му на процедура са го изчерпали. Но останалите 10 към момента имат какво да предложат, допусна той, изключително по-големите съдружници Франция, Германия, Италия и Нидерландия.

Руснаците също имат свои проблеми със снабдяването. Сега те употребяват по-малко артилерийски снаряди, само че към момента имат доста от тях, даже в случай че някои от боеприпасите са остарели и по-малко надеждни.

Изправена пред този проблем, Москва също се пробва да усили военното произвеждане, написа в своя аналитична публикация американският New York Times.

Длъжностни лица във Вашингтон, написа вестникът, упорстват, че американската войска към момента има задоволително съоръжение, с цел да продължи да доставя Украйна и да пази ползите на Съединени американски щати на други места.

" Ангажирани сме да дадем на Украйна това, от което се нуждае на бойното поле ", сподели Сабрина Сингх, заместник-говорител на Пентагона, този месец, откакто разгласи доставката на ракети Stinger на Украйна.

Вашингтон също търси по-стари и по-евтини други възможности, като да вземем за пример доставка на Украйна с огромни количества противотанкови ракети TOW вместо модерните Javelin и противовъздушни ракети Hawk вместо по-нови версии.

В същото време публични лица от ден на ден упорстват Украйна да бъде по-ефективна и да не изстрелва, да вземем за пример, ракета за 150 000 $ по дрон за 20 000 $, написа NYT.
 NYT: Западната артилерия, доставена в Украйна, постоянно се поврежда, ремонтират я в Полша
NYT: Западната артилерия, доставена в Украйна, постоянно се поврежда, ремонтират я в Полша

Тя не била разчетена за толкоз интензивни военни действия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР