Съдът е признал за виновен подсъдимия В.Е., обвинен от Окръжна

...
Съдът е признал за виновен подсъдимия В.Е., обвинен от Окръжна
Коментари Харесай

1 г. затвор за лекар за немарливост, довела до смърт на бебе по време на раждане

Съдът е признал за отговорен подсъдимия В.Е., упрекнат от Окръжна прокуратура – Монтана за осъществено от него в качеството на лекар-ординатор закононарушение по член 123, алинея 1 от Наказателния кодекс.

Подсъдимият Е. работел като доктор в поделение по акушерство и гинекология в МБАЛ „ Св. Петка “ АД - гр. Видин.

На 27.01.2019 година той прегледал посредством видеозон постъпила в болничното заведение пациентка – С. Преценил, че дамата следва да бъде отведена в родилна зала. Това било направено от него без диагностично-терапевтичен проект и без да е несъмнено следващо държание по отношение на идното раждане.

Около 22:10 ч. лекар Е. направил обзор на С., след което спукал околоплодния мехур на родилката. Измерените детски сърдечни тонове на плода били ясни и ритмични. При следене на раждането подсъдимият не провел нужните прегледи за изясняване на акушерския статус на дамата, тоновете на плода не били проследявани в динамичност с акушерски екран, каквато е рутинната процедура, а били слушани еднократно.

Четиридесет минути по-късно, откакто родилката декларирала, че има контракции, В.Е. направил обзор, при който открил цялостно разобличаване, предлежаща глава и до нея бримка на пъпна шнур. Детските тонове почнали да падат. При патологично раждане или нужда от секцио цезарея той бил задължен да се съветва с шеф на акушеро-гинекологичното поделение или негов заместител, само че не го направил. Вместо да приложи единствения верен в тази ситуация способ „ Форцепс “ (вакуум-екстрактор), разпоредил включване на родилката на система с „ Окситоцин 10Е “ и траял раждането по погрешен метод – посредством „ способа на Кристелер “. Вследствие на това подсъдимият лишил възможностите на родилката да роди жив, въпреки и асфиктичен плод. В 23:15 ч. потърпевшата С. родила мъртъв плод от мъжки плод с тегло 3100 грама и растеж 51 см. Проведените реанимационни мероприятия не дали резултат и била установена гибелта му.

За осъщественото от подсъдимия В.Е. закононарушение – немарливо осъществяване на здравна специалност, му е наложено наказване една година „ отнемане от независимост “ с тригодишен изпитателен период. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения период пред Софийския апелативен съд
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР