Събитието Летни винени нощи на 18 и 19 август в

...
Събитието Летни винени нощи на 18 и 19 август в
Коментари Харесай

“Летни винени нощи“ във Форум Запад се провежда без разрешение от Министерството на културата

Събитието " Летни винени нощи " на 18 и 19 август в границите на фестивала " Уикенд в Пловдив " се е провело в нарушаване на Закона за културното завещание, настояват наши източници от Министерство на културата. Въпреки поръчката на ръководителя на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев, че има позитивно мнение за разполагането на шатри и маси във Форум Запад, в деловодната система на ведомството няма заведен документ с автограф на отрасловия заместник-министър на културата арх. Чавдар Георгиев. 
Прочетете още
Сдружение „ Съвет по туризма-Пловдив “ е входирало в Националния институт за недвижимо културно завещание схема-проект, която планува разполагане на 1 шатра с размер 3/3 м, 2 шатри с размери 2/2 м, 18 маси отвън шатри, две краткотрайни чешми и две презентационни маси във " Форум Запад ". Организаторите декларират, че ще се разположат столове за обслужващия личен състав до масите и по една във всяка шатра при нужда. С писмо от 28 юли на шефа на НИНКН излиза наяве, че институтът поддържа сходни събития за привличане на туристи, само че показва мнение, че е належащо да се показа скица за преместваемите обекти, които да са отвън археологическите структури, както и по какъв начин те ще бъдат закрепени на терена. Да приложат и настояща фотодокументация на мястото, което са планувани обектите. Директорът на НИНКН арх. Петър Петров прецизира, че настилката, върху която ще бъдат сложени преместваемите уреди, е късна и не е достоверна.

" Масите и столовете, които ще бъдат употребявани за позициониране на 10 винопроизводителя във „ Форум Запад “ са с гумени крачета, които не биха наранили настилката на обекта. Трите броя шатри, една от които ситуирана във „ Форум Запад “ и две отвън него, не е планувано да се закрепят трайно на настилката. Те са свободно стоящи. При нужда от закрепяне ще използваме пластмасови тежести цялостни с вода ", пишат от Съвета по туризъм в отговор на настояването на НИНКН.

Територията, на която се организира " Летни винени нощи ", попада в рамките на Цар Симеоновата градина - недвижима културна полезност на градското и парковото изкуство с категория " локално значение " и е част от територия с културно-историческо завещание със статут на групова недвижима културна полезност " Историческа зона " Филипопол-Тримонциум-Пловдив ". Самият Форум Запад е част от " Античен конгрес на Филипопол " - археологическа недвижима културна полезност с категория " национално значение ".

В случая Законът за културното завещание е безапелационен - на територията на недвижимата културна полезност не се позволява разполагане на краткотрайни атракционни уреди и други сходни, с изключение на в случаите, когато се постанова осъществяване на консервационно-реставрационни работи.

Казусът с провеждането на събития във Форум " Запад " е същият като този на Античния спектакъл, за който писахме преди време - всяко събитие на територията на археологическа недвижима културна полезност, която по закон е със статут от национално значение, се съгласува с Националния институт за недвижимо културно завещание и със глобата на министъра на културата или оторизиран от него отраслов заместник-министър. Точно по тази причина екипът на Общинския институт " Старинен Пловдив " изготви унифицирана скица за провеждането на събития без интервенция в археологическия монумент и единствено на актуалната сцена. Така на уредниците, които наемат Античния спектакъл, се икономисва процедурата по координиране. За планове като тези на Държавна опера-Пловдив и спектакли на други трупи е належащо координиране - нещо, което музикалната институция под тепетата извърши.

" Потвърждавам, че няма позитивно мнение на Министерството на културата за слагането на краткотрайни преместваеми обекти във " Форум Запад " на Античния конгрес на Филипопол на 18 и 19 август ", сбит бе пред екипа ни арх. Слави Славов – началник на Регионален инспекторат за запазване на културното завещание в Южен централен регион за обмисляне при Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ в Министерство на културата.

Миналата вечер арх. Емануела Маринска от Регионалния инспекторат е направила инспекция на място и е изискала от уредниците документи, които те да потвърдят, че имат нужното позитивно мнение. в случай че те не показват такова, специалистите да се съветват с юристите в културното ведомство какви административни дейности да подхващат.

" Подадохме си документите в НИНКН. След това желаеха от нас документално да посочим какви са крачетата на масите и столовете, а те са гумени, с цел да пазят камъните. Вътре във Форум Запад има една шатра, която не е захваната в земята. В случай, че има вятър, тя се укрепва с водни тежести. Всичко това персонално го изпратих в НИНКН. Във вторник или сряда тази седмица имах диалог с арх. Петър Петров и той сподели, че има позитивно мнение за провеждането на събитието. Имах диалог и с министъра на културата Кръстю Кръстев. Ако ме питате дали имаме писмен документ от Министерство на културата - не, нямаме подобен. Готови сме да си понесем глобите, в случай че сме създали неточност. Всичко, което вършим, е с концепцията да доставим наслада на хората. Снощи събитието бе доста посетено без да има боричкане, на чаша вино ", разяснява пред медията ни ръководителят на Управителния съвет по туризъм Любозар Фратев.


 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР