С високо напрежение и размяна на нервни реплики парламентът успя

...
С високо напрежение и размяна на нервни реплики парламентът успя
Коментари Харесай

Пролет Велкова и Симона Велева са избрани за членове на СЕМ

С високо напрежение и замяна на нервни реплики Народното събрание съумя да избере двама нови членове в състава на Съвет за електронни медии - журналиста от " Дарик радио " Пролет Велкова, номинирана от Демократична България, и юриста Симона Велева, препоръчана от " Продължаваме промяната ". 

За Пролет Велкова гласоподаваха 99 депутати от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, а срещу нея дадоха гласове общо 30 души от " ИТН ", " Възраждане " и един човек от ГЕРБ. 52 бяха гласовете " въздържал се ". 

Движение за права и свободи отхвърлиха да вземат участие в гласуването на всяка от трите кандидатури, което беше разчетено от Тошко Йорданов като непряка поддръжка за номинацията на Демократична България в Съвет за електронни медии (с гласовете си можеха да провалят избора ѝ). 

Йорданов упрекна водещата на предаването " Кой приказва " в това, че е " характерен представител на cancel културата ", като разгласи, че чака тя да " стартира да мачка някои публицисти - дали ще е Петър Волгин или някой различен, няма значение ". 

Срещу нея се изрече и Костадин Костадинов ( " Възраждане " ), който набеди журналистката, че защитавала педофили, и разгласи пред депутатите, че " през днешния ден унищожихме престижа на Съвет за електронни медии ". 

Това предизвика съпредседателя на Демократична България Христо Иванов, който съпостави изказванията на Има Такъв Народ за репресивни планове на Пролет Велкова с " граничещи с клюка ". 

" Със сигурност тя съставлява онази част от медийната колегия, която счита, че би трябвало да има стандарти. Разбирам културната война, на която ставаме очевидци, само че въпреки всичко стандарти би трябвало да има. Ние не си позволихме да нападаме вашия претендент на Българска народна банка по този метод, господин Йорданов, не виждам безусловно никаква логичност за вашето държание. Аз се гордея с индивида, който избрахме ", сподели още Иванов.

За Симона Велева гласоподаваха 121 депутати от Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, плюс двама души от ГЕРБ. 11 депутати от " Възраждане " бяха срещу (без да обяснят мотиви), а един от ГЕРБ се въздържа при този избор. 

Третият претендент - Тодор Беленски, повдигнат от " Възраждане " - притегли единствено 19 гласа " за ". От тях 11 бяха на " Възраждане ", 6 от Има Такъв Народ, 1 от Българска социалистическа партия и 1 от " Продължаваме промяната ". 

Тошко Йорданов взе думата, с цел да разгласи, че е дал своя вот срещу Беленски единствено тъй като " момчето просто няма нужния опит за тази служба ", само че още веднъж употребява случая да нападна Пролет Велкова, като сподели, че неизбраният претендент е " в пъти по-добър в морално отношение " от нея. 

Йорданов повтори още веднъж, че избраниците в Съвет за електронни медии са станали факт с помощта на отхвърли от гласоподаване на Движение за права и свободи, които нямаха лични номинации в избора. 

Това докара до крилатата имитация на Мустафа Карадайъ в края на дебата: " Дами и господа, благодаря на всички за поддръжката на нашите претенденти ", с която заслужи смях в залата и овации. 

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР