С тържествена проверка – заря Сливен чества 145-годишнината от Освобождението

...
С тържествена проверка – заря Сливен чества 145-годишнината от Освобождението
Коментари Харесай

Илюминации в цветовете на трибагреника осветиха небето над Сливен при тържествена заря - проверка

С тържествена инспекция – заря Сливен празнува 145-годишнината от Освобождението на България и отдаде респект на починалите герои. Ритуалът се състоя на 3 март вечерта на централния площад „ Хаджи Димитър “, с присъединяване на представителни роти от Центъра за подготовка на експерти и четнически отряд гимназисти от ППМГ „ Добри Чинтулов “. Строят одобри началникът на Сливенския гарнизон полк. Любомир Вачев от командващия инспекцията подп. Делян Люцканов.

Кметът Стефан Радев поздрави присъстващите жители, армейци, представители на държавни и общински структури, на патриотични и политически организации. „ На този ден отдаваме респект и благодарим на всички тези офицери и бойци от съветската войска, които са дали живота си за свободата на България. Но тази независимост не идва безплатно. Клаузите на Санстефанския контракт са неприложими поради поетите задължения от Руската империя пред Великите сили да не се основава огромна славянска страна на Балканите. И все пак, това става допустимо и поради Априлското въстание, и поради подвига на Христо Ботев и на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, и поради хилядите свидни синове, които България дава в жертва за своята независимост. И поради българското опълчение, което се бие паралелно с съветските войски “, съобщи градоначалникът. Той акцентира, че през днешния ден имаме модерна и развита страна, член на най-мощния защитителен съюз, на клуба на най-свободните и проспериращи страни в света. „ Но пред нас има дълъг път. Националният блян, който ни завещава нашият Апостол на свободата – да бъдем равни с другите европейски нации, значи не просто да имаме самостоятелна страна. Но и българите да имат уловия за заслужен живот, нашите деца и внуци да не отпътуват, а да се връщат в България, тъй като тук могат да се осъществят. Васил Левски ни дава и пътят, по който да реализираме тази цел: можем да успеем независимо и заедно. Струва си да помним тези думи, тъй като това е методът още веднъж да се върнем на пътя на растежа, за реализиране на националните си цели. Да живее свободна и просперираща България! “, сподели Стефан Радев.

След словото стартира тържествената инспекция. Прозвучаха имената на велики българи, написали историята ни с куража и безкористната си работа в името на общия блян. Командирите на роти и на четническия отряд рапортуваха, че всички в строя са налице, като се изключи героичен починалите за самостоятелна и свободна България. Пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени венци от името на кмета Стефан Радев, регионалния шеф Минчо Афузов, ръководителя на общинския съвет Димитър Митев, началника на Сливенския гарнизон полк. Любомир Вачев, шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи ст. комисар Димитър Величков. Участници и присъстващи на тържествената инспекция отдадоха респект с едноминутно безмълвие.

Преди небето да бъде осветено от обилна заря и илюминации в цветовете на националния трикольор, площадът бе огласен от химна на Република България.

Цветя бяха поднесени още от името на евродепутата Асим Адемов, от общински съветници, ръководители на културни институции, образователни заведения, представители на политически партии.

Тържествената инспекция – заря бе проведена от Община Сливен и Центъра за подготовка на експерти. В нея взе участие и Военният духов оркестър.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР