С тържествен общоградски ритуал с полагане на венци и цветя

...
С тържествен общоградски ритуал с полагане на венци и цветя
Коментари Харесай

Стара Загора се преклони пред Ботев и падналите за национално освобождение

С церемониален общоградски обред с полагане на венци и цветя Стара Загора се преклони пред паметта на Христо Ботев и починалите за национално избавление на България.

В парк " Александър Стамболийски " в 12 часа, стотици старозагорци сведоха глава и застинаха в символ на респект под звуците на сирените . Част от общоградското отбелязване на 2-ри юни бяха още представители на локалната и държавната власт, общински съветници, народни представители, Военният духов оркестър и почетна рота от Втора Тунджанска бригада, възпитаници от СУ " Христо Ботев " и други.

" Днес, 2-ри юни, означаваме 142 години от гибелта на революционера Христо Ботев. През далечната 1876 година, България губи едно от най-свидните си чада - поетът, отдал животът си за Родината . Поетът, който написа - " Тоз, който падне в пердах за независимост - той не умира ". Поетът, който поставяше персоналното си благополучие след Родината. Поетът, който сподели - " Ако умра - ще умра за Отечеството... " Тази обич - неистова, титанична, лиши живота на този, който го бе поверил на България. Ботев - предопределен в битка за Свобода, предопределен с още стотици хиляди знайни и незнайни герои ", сподели зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

" Днес, още веднъж свеждаме глави в памет на всички тези герои . Отново ще отдадем минута безмълвие - отдадено на героичното ни минало, в картини от сегашното и в размисъл за бъдещето. В тази минута е редно да се попитаме - а през днешния ден, ние можем ли да служим по този начин на нашата Родина ? Трябва да бъдем горди, че тя е скътала в пазвите си толкоз доста величави имена - през днешния ден, отдаваме респект, поклонение и самопризнание, към всички, дали живота си в името на България ", добави зам.-кметът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР