С ритуал по полагане на венци и цветяблагоевградската общественост почете

...
С ритуал по полагане на венци и цветяблагоевградската общественост почете
Коментари Харесай

Благоевград почете Левски! 149 от гибелта на Апостола на свободата!

С обред по полагане на венци и цветяблагоевградската общност уважи 149 годиниот обесването Апостола на свободата ВасилЛевски. Пред бюст-паметника на Дякона главасведоха заместник-кметът по стопанска система, финансии европейски планове Мария Петрова, гл. секретар на Областна администрация – Благоевград Стоян Христов, ръководителят и зам.-председателят на Общински съвет Радослав Тасков и Георги Корчев,командирът на 3-то Бригадно командване полк. Митко Балтов, шефът на ОД Министерство на вътрешните работи ст. ком. Георги Кандев, началникът на Военно окръжиеподп. Петър Митев, представители на учебнизаведения, на културни институции, политическипартии и общественици.

В церемонията, която мина под съпровода на Биг Бенд – Благоевград, присъединяване взеха ощедиректорът на отдел „ Култура, спорт и туризъм “ към Община Благоевград Силвия Домозетска и Регионален клуб към НД „ Трдиция “.

Атанас Божурски, ученик на ПГСАГ „ Васил Левски “ и Яна Стамболиева, специалист към общинска администрация припомниха моменти отживота и делото на Левски.

Васил Иванов Кунчев, известен с прозвищетоЛевски, е едно от най-светлите имена вбългарските национално-освободителни битки. Той е идеолог и уредник на българскатанационална гражданска война, създател на Вътрешнатареволюционна организация (ВРО) и на Българскияреволюционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата зарадиорганизирането и създаването на тактиката заосвобождаване на България от османско робство. Левски е участник в легията на Раковски, знаменосец в четата на Панайот Хитов, пътува постраната и основава секрети районни комитети, коитода приготвят националния протест. Неговата фантазия ечиста и свята република, в която всички да иматравни права, без значение от етническата си ирелигиозна принадлежност. Създадената от негоВътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват уредниците на Априлскотовъстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възобновяване надържавата България на европейската карта.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР