С ритуал – поклонение, тържествено издигане на националния флаг и

...
С ритуал – поклонение, тържествено издигане на националния флаг и
Коментари Харесай

С ритуал – поклонение Сливен отбеляза 138-годишнината от Съединението

С обред – поклонение, тържествено издигане на националния байрак и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър на едноименния централен площад Сливен означи 138-годишнината от Съединението на България.

„ Съединението на Княжество България и Източна Румелия е продължение на национално - освободителната ни битка, на заветите на Раковски и Левски. Едно събитие, което ни дава доста уроци за силата на единението, за значимостта на суверенитета и свободата и най - към този момент - за националното достолепие, тъй като този дръзновен акт провокира европейския ред, открит от Великите сили. И реакцията не закъснява “, съобщи пред съгражданите си кметът Стефан Радев. В послание към съгражданите си той напомни исторически обстоятелства от последвалите събития, преломната борба от Сръбско-българската война и героизма на българските воини, възпят от Иван Вазов във вълнуващата му стихосбирка „ Сливница “. „ В тази война даваме 5000 жертви, убити и ранени. Това са нашите герои, които заплащат цената на нашето обединяване. Вечна популярност! Да живее свободна, обединена и мощна България! “, сподели Радев.

В Сливен Съединението е провъзгласено от Панайот Хитов на 6 септември вечерта, от конака. Радостта и ентусиазмът на сливенци са неописуеми – камбанен звън и възторжени крясъци огласят целия град. Старият челник е и в първите редици при оповестяване на сигнала за избавяне на Съединението. Той става пълководец на сливенския доброволчески отряд от към 300 души – поборници, опълченци, комити, хора от близки села.

Венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени от кмета на общината Стефан Радев, депутатите Десислава Танева, Мария Белова, Татяна Султанова, Климент Шопов, регионалния шеф Минчо Христов, ръководителя на Общинския съвет Димитър Митев, началника на Сливенския гарнизон полк. Любомир Вачев, от името на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий, от представители на държавни структури, съветници, политически и патриотични организации, възпитаници, жители.

Организатори на церемонията бяха Община Сливен и Центърът за подготовка на експерти. Планираният празничен концерт бе отсрочен в символ на съпричастност към околните на починалите и към засегнатите от бедствието по Южното Черноморие.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР