Храмовия си празник и събор отбелязва днес едно от най-големите

...
Храмовия си празник и събор отбелязва днес едно от най-големите
Коментари Харесай

Храмов празник и събор в село Крепост

Храмовия си празник и събор отбелязва през днешния ден едно от най-големите димитровградски села- Крепост. В църквата „ Св. св. Константин и Елена “ от 8.30ч. тържествата стартират със утринна работа и литургия.

Църквата „ Свети равноапостоли Константин и Елена ” в с. Крепост е една от най-старите в община Димитровград. Построена е през 1874 година по самодейност на родолюбиви поданици на селото. Храмът е правоъгълна каменна сграда с двускатен покрив, трикорабна, с абсида. Любителите на българските старини и на християнската иконография ще намерят в нея прелестни и едва познати произведения на майстори зографи. Голяма част от иконите са дело на Никола Данчов, носят неговия автограф и са датирани от 1874 година. Върху оградата на църквата са показани пана с древен подиуми, дело на братята художници Панчо и Христо Паневи, родом от Крепост.

Тази вечер празникът на селото продължава с концерт на националната певица и фаворитка на генерации българи Бинка Добрева.Жителите и гостите могат да прегледат и изложбата-базар „ Творби от дърво и метал “.

Програмата за събора на село Крепост стартира от нощес с нестинарите от „ Огнена магия “, които демонстрираха магичните си танци върху гореща жарава. Св. Св. Константин и Елена, чийто празник църквата уважава на 21 май, са считани за настойници на нестинарството.

Организатори на двудневните празненства са кметството на село Крепост, църковното настоятелство на православния храм и община Димитровград.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР