Забързаното ежедневие създава много улеснения - светкавична комуникация, дигитални плащания,

...
Забързаното ежедневие създава много улеснения - светкавична комуникация, дигитални плащания,
Коментари Харесай

Що е то бавно живеене и как да се възползваме от него?

Забързаното всекидневие основава доста удобства - светкавична връзка, цифрови заплащания, електронно извършване на покупки, бърз превоз и самостоятелни коли... и още, и още. Това обаче не е единствено позитивна наклонност. Напротив, динамичността на живота, безконечното бързане и препускане към дилемите за деня или огромните цели, оставя своя отрицателен отпечатък върху всеки един от нас. Стрес, недоспиване и загуба на централизация са дребна част от забележимите проявления на убийственото движение, с което препуска светът. За благополучие, има какво да създадем, с цел да си върнем спокойствието и хармонията, освен това там, където е най-важно - у дома.
Slow Living - бързай постепенно
В публикацията ще разгледаме концепцията за бавното живеене и по какъв начин да я използван вкъщи. По-лесно е в сравнение с си мислите. Прочетете публикацията до дъно и ще се убедите. Може би към този момент си представяте по какъв начин се отпускате в мек или вана с балончета, само че това надалеч не е всичко. Философията на slow living съставлява различен метод на живот, на държание и разбиране на света. Това може да е отделяне от осведомителния поток и обществените мрежи вечер. Това може да е здравословно хранене, дейна отмора и фокус не върху количеството, а върху качеството на това, което използваме, обсъждаме и вършим.

Това е покана да забавим оборотите, да се насладим на момента и да на дребните неща, които вършат живота пълностоен. Бавното живеене е цялостна диаметралност на консуматорската просвета. Ето за какво правилата на бавното живеене могат да бъдат приложени в разнообразни области - хранене, работна среда, туризъм, обществени контакти, мода и, несъмнено, интериорен дизайн. Например, в храненето бавното живеене застъпва локални и сезонни артикули и наслаждаване на всяка хапка, вместо бързо усвояване на ястията в чинията. На работното място това пък значи слагане на граници и баланс сред професионалния и персоналния живот.
Във всеки дом би трябвало да има място за отмора
Концепцията за slow living търси по-щастлив и удовлетворяващ живот, където всяко деяние и избор се прави с осъзнатост и почитание към себе си, другите и околната среда. Едно от най-ярките проявления на тази философия се вижда в домовете ни. В региона на този метод се концентрира върху основаването на пространства за релаксация и отмора, в потреблението на повече естествена светлина и зелени растения. Вместо модерните живи стени от растения, може да употребявате по-бюджетни решения - отвесни системи, стенни лавици и висящи кашпи, в които да поместите обичаните си цветя.

Тук изключително мощно се застъпват естествените настилки и мебели - дърво, камък, керамика и други, които основават връзка с природата и покачват устойчивостта на дома. Естествените материали са дълготрайни и радват очите. Оттук идва и наклонността за потребление на - кафяво и зелено като земята или синьо и бяло като небето. Подходящата композиция от нюанси може да сътвори характерна атмосфера във всяка стая, като изключително известни са успокояващите аспекти на синьото и зеленото.

Друг значим аспект е потреблението на функционални и практични мебели, да вземем за пример дивани с вградени лавици и системи за предпазване, преносими бюра, сгъваеми мебели за балкона и други. Разбира се, значимо е всички тези мебели и принадлежности да основават хармонична среда, която подхожда на усета ви. Все повече хората търсят персонализиран интериор, който да дава отговор на потребностите им, да вземем за пример с ъгъл за работа, за занимания и ползи, за игри, тренировки и други. Независимо какъв брой е огромен и по какъв начин е обзаведен домът ви, общата наклонност на бавния живот планува в него да обособите място за отмора и релаксация.
Домът е мястото, което би трябвало да ни зарежда
Това може да е хамак на балкона, клатещ се стол или дори пуф - просто ъгълче, където да се отпуснете в тишина или с обичана книга. Това може да бъде и масажен стол - инвестиция в домашния комфорт, която всеки ден ще ви се отплаща. Не бива да пропущаме и изгодите за здравето от него - моделите на пазара ще ви оказват помощ да подобрите кръвообращението си, да освежите мускулите си след претрупан ден и да се освежите. Други известни изгоди са свързани с възстановяване на съня и психическото здраве, което несъмнено всеки ще оцени. Преди покупка е добре да съобразите къде ще поставите стола - не желаете нищо да ви пречи и да ви разсейва. Този ъгъл е като зарядно, батерия, която постоянно ще ви носи уют и свежа сила.

Бавното живеене не постанова ограничавания в стила. То може да се приложи в рустикални къщи в ретро жанр с тухлени стени, дървени греди и дограма, в минималистични гарсониери в скандинавски жанр или пък в огромни жилища с обилна украса. От вани до библиотеки и комфортни кресла, от меки кралски кревати от кътчета за йога и медитация - постоянно има нещо, което работи за вас и почивката ви. Важното е пространството да бъде подредено изчистено, с мебели, които са нужни и функционални, като се заобикаля остатъкът от предмети.
Домашно развлечение и дейна отмора
Забавлението също би трябвало да участва в домовете. Понякога просто имаме потребност да си пуснем обичания сериал или ТВ предаване - форма на бягство към други истории и светове. В последна сметка киното и малкия екран не са просто средство за превозване на времето, а за прочувствено и психическо разформироване. Затова е изцяло обикновено да изберете нова система за домашно кино или пък скрин за тв приемник, тъй че да си осигурите още по-приятно гледане. Както казахме, бавният живот няма подготвени решения, а всеки е свободен да избере това, което го прави благополучен. И това е най-хубавото.

Бавният и съзнателен метод на живот е по-необходим от всеки път. Той балансира динамичността на всекидневието, обезпечава ни време и пространство за пълноценна отмора и персонално пространство, където да планираме бъдещето, да бъдем с обичаните си хора или просто да мечтаем.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР