В Котел и Жеравна се проведоха различни инициативи, които радваха

...
В Котел и Жеравна се проведоха различни инициативи, които радваха
Коментари Харесай

С богата програма музеите в котленско отбелязаха “Европейска нощ на музеите”

В Котел и Жеравна се организираха разнообразни начинания, които радваха дребни и огромни поданици, и посетители на двете обитаеми места. Двудневната стратегия приключи през днешния ден с концерт на фолклорна група „ Котленче “, танцова групировка „ Огнени искри “ и танцов състав „ Изворче “ при Център за поддръжка за личностно развиване -Котел.

Програмата на 18 май, стартира с презентация в Природонаучния музей и продължи в Галатанското учебно заведение с изявата на Виделина Качикова и Миглена Димитрова. Децата показаха обстоятелства за живота и делото на котленеца Петър Матеев, които бяха под надпис " Непознатият Петър Матеев ". За изненада на гостите те сервираха ръчно направени книгоразделители с облика на възрожденеца и описаха къси информация за неговото дело.

В същият дух се организира и играта " Кубчето на Музейко ", в която с изключение на родителите на децата-участници се включиха и гостуващи гости от гр. Димитровград.



Кръжоците при Център за поддръжка за личностно развиване, показаха " Легенда за Котел " и възстановка на котленска седянка. По-късно школата по изобразително изкуство, показа рисувани орнаменти на котленски килими.

Приятната и непринудената атмосфера на празника провокира у посетителите мотиви за разкази за остарели и малко познати през днешния ден типични традиции като " Хурати ", при който по старокотленски, клюката и работата вървят ръка за ръка...

Вечерната съботна стратегия в Коте приключи в музейна експозиция „ Котленски възрожденци “ с разкриване на галерия на военноморски униформи от частната сбирка на доцент доктор Людмил Георгиев.

Европейската нощ на музеите мина доста вълнуващо и в село Жеравна. Там музейните чиновници организираха обзорна сказка и презентация на тематика " Исторически музей- Котел в културната инфраструктура на България ". Събитието имаше за цел да показа социализацията на музейните обекти в структурата на Исторически музей-Котел, както и тяхното историческо развиване, адаптиране, организация и ръководство до през днешния ден. Празникът включваше още изложения на Дора Куршумова и Лилия Парушева. Представяне на втория том на книгата на Дора Куршумова „ Датираните котленски килими и знаци по пътя на тъканта “ и концерт на харизматичната Екатерина Дончева, която показа емблематични песни от репертоара на Лили Иванова, Йорданка Христова и други известни български реализатори.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР