С приоретизиране на имунизацията на хората над 60-годишна възраст и

...
С приоретизиране на имунизацията на хората над 60-годишна възраст и
Коментари Харесай

Кацаров се похвали, че е създал ред в хаотичните решения по управлението на пандемията

С приоретизиране на имунизацията на хората над 60-годишна възраст и тези с хронични болести се похвали Министерството на здравеопазването в доклад за свършената работа по време на служебното държавно управление - от 11 май до момента.

Според доклада на министъра Стойчо Кацаров това е и повода за високата смъртност от COVID-19 на тази група хора.

Сформираха се мобилни екипи за ваксиниране на трудноподвижните хора и жителите на отдалечените и труднодостъпни обитаеми места, написа в доклада. За интервала 11 май - 10 юни са сложени ваксини на 427 816 души над 60-годишна възраст. За времето от 1 януари до 11 май са били сложени ваксини на 454 352 души над 60-годишна възраст.

Кацаров припомня, че смъртността от ковид в България е два пъти по-висока от междинната в Европейския съюз, а по брой сложени ваксини страната е последна.

В доклада се съпоставя направеното от него с това на предшественика му Костадин Ангелов. Кацаров припомня, че от 1 януари до 11 май лекарите са пътували до Регионалните здравни инспекции, с цел да получат ваксини за своите пациенти, като за този интервал в страната са сложени 960 хиляди ваксини.

Ние осигурихме доставката на ваксини до всяка община и логистичен център в страната. От 11 май до момента са сложени 600 хиляди ваксини, написа в доклада.

Скандалите към пазаруването на имунизациите, безредните решения по ръководството на рецесията, включително и на имунизациите, разрешиха в страната да се сътвори отрицателна настройка против имунизациите, се обобщава в текста. Кацаров се хвали и със основаната от екипа му осведомителна акция за разпространение на изгодите от имунизацията против ковид.

Над 5000 души са били с неправилно издадени документи, като е липсвала процедура за поправянето им. Сертификатът можеше да се получи единствено от лица, имащи електронен автограф ", се припомня в доклада.

Изготвен е Национален действен проект за справяне с пандемията, обновени са противоепидемичните ограничения, въведен е народен колцентър за въпроси на жители, свързани със болестта, основан д обединен народен протокол за диагностика, амбулаторно и болнично лекуване на пациенти с COVID-19.

Кацаров акцентира като свое достижение и премахването на рестриктивните мерки пред присъственото образование на учениците и студентите, както и огрениченията при визити на спортни мероприятия.

В разбора се подлага на критика и статистическата информация за COVID-19, която министърът е заварил. " Нямаме даже приблизителна оценка на броя на българите, които към този момент са се срещали с вируса ", написа в текста.

" Извършваме сероепидемиологично изследване и пресечен разбор на данните за броя на българските жители, които към този момент са се срещали със SARS-CoV-2, с цел да имаме точна прогноза по кое време страната ни би могла да реализира групов имунитет (преболедували, ваксинирани, срещнали се с вируса) ", отбелязва Кацаров.

Пълният доклад на министър Кацаров е оповестен на уеб страницата на Министерството на здравеопазването.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР