Прием на документи започва за подпомагане на застраховането на реколтата

...
Прием на документи започва за подпомагане на застраховането на реколтата
Коментари Харесай

Лозарският сектор е в трудна ситуация

Прием на документи стартира за подкрепяне на застраховането на реколтата при лозарите стартира. Бюджетът е над 800 хиляди лв., заяви зам.-министърът на замеделието Деян Ставрев. Според специалисти обаче, секторът се намира в неприятно положение. " Тази стратегия за обезпечаване на годишна продукция има избран предел. В момента се застраховат до 400 лева насажденията ", уточни пред БНР Атанас Василев - ръководител на УС на Националното съдружие на българските лозари.
" Когато имаш действителни разноски приблизително 1000 лева на декар, а страната те подкрепя до 400 лева, останалите 600 лева са си за твоя сметка. Тук има доста неприятно предписание в самата стратегия - в случай че се случи вреда или застрахователно събитие, то би трябвало да е над 30%, с цел да ти дължи обезщетение самият осигурител. Под 30% не се изплаща - това го няма на никое място ", изясни той.
Според Василев това е една от главните аргументи поради която хората отхвърлят да се застраховат. За страдание в бранша от години не са се правили промени. " Все още секторът си е на колене. Голяма част от сътрудниците към този момент не приказват за дотации, не желаят подкрепяне. Говорят само и единствено по какъв начин да съумеят да запазят това, което има пазар, а това, което няма - да унищожават ".
Експертът напомни, че през 90-те години сме били четвърти в международен мащаб по развъждане на лозя. От тогава насам браншът се е свил над 10 пъти. Според него казусът е в политиката на страната по отношение на този бранш. Когато отидем на един пазар, ни класират в ниския ценови сегмент, изясни той и добави, че е нужна ясна идея за развиването на сектора най-малко за 10 години напред.
Василев подсети за предлагането от сектора за гроздови тържища за продажба на реколтата във всяка област в страната. Според него това доста би помогнало за изсветляване на бранша и унищожаване на медиаторите. По думите му обаче това би трябвало да бъде дефинирано ясно и тъкмо в закона.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР