Специалисти дадоха съвети за цялостна грижа по време на лечението

...
Специалисти дадоха съвети за цялостна грижа по време на лечението
Коментари Харесай

Повече от 40 дами с онкологична диагноза получиха безплатна козметика и перуки

Специалисти дадоха препоръки за цялостна грижа по време на лекуването в границите на проведената от СБАЛОЗ – Варна втора среща „ Красива всеки ден “ – „ Жените в онкологията “
Повече от 40 дами, които станаха част от проведената от „ Специализираната болница за интензивно лекуване на онкологични болести доктор Марко А. Марков – Варна “ ООД, „ Жените в онкологията “ – България и Инър Уийл клуб Варна втора осведомителна среща на тематика: „ Как да поддържаме здравето и хубостта си по време на химиотерапия и лъчетерапия “, получиха изцяло гратис комплект натурална козметика. Тя е дело на госпожа Ивалина Радева – българка, живееща в Германия, която от месеци подарява гратис артикули от своя бранд Teya Naturkosmetik на единственото в България „ Училище за грим “ за онкоболни дами.  Днес неговият създател – Илияна Начкова в детайли презентира по какъв начин дамите, наранени от следствията от лекуването с химиотерапия, да поддържат положителния си външен тип елементарно и ефектно. За това, че има лекуване за всеки изящен проблем приказва и медицинският козметик Елена Банкова, която засегна един от най-тежките проблеми при онкологично болните дами – опадването на окосмяването, в това число и веждите. Модерният микроблейдинг е алтернатива, от която могат да се възползват всички, за които няма противопоказания, акцентира тя пред присъстващите дами.

И на второто издание на осведомителните срещи сдружението „ Жените в онкологията “ – България даде безвъзмездни перуки за дамите, диагностицирани с онкологично заболяване.

За значимостта на ранната диагностика и стадирането на рака на млечната жлеза приказва доктор Моника Занева, хирург в СБАЛОЗ – Варна. 4000 дами годишно в България чуват диагнозата и това брой, който сочи наклонност на повишаване през последните години. Един път годишно, а при приемственост или рискови фактори – на всеки 6 месеца е целесъобразната периодичност за провеждането на профилактични прегледи, акцентира доктор Занева. Само ранното разкриване подсигурява бързо и дейно лекуване, безапелационна беше тя.

 „ Ракът не е присъда “, сподели пред дамите доктор Христина Ивановска, лъчетерапевт в СБАЛОЗ – Варна и член на Управителен съвет на „ Жените в онкологията “.  Страхът от диагнозата и това, което следва като лекуване, се преодолява единствено с отборната поддръжка на лекари, близки и на Вас самите “, обърна се тя към пациентките, които участваха на осведомителната среща. Тя акцентира, че СБАЛОЗ – Варна лекува пациентите си с най-модерните вероятни медикаменти, инсталация и способи. Болницата е единствената в Североизточна и Източна България онкологична болница, която прави сентинелна линфна дисекция, която е международен стандарт при лекуването на рака на млечната жлеза, само че в България се прави единствено в няколко лечебни заведения в това число и СБАЛОЗ – Варна.

Необходимостта от психосоциална поддръжка акцентира психологът на болничното заведение Гергана Иванова. Лечението на онкологичното заболяване е дълъг развой, в който е замесен освен пациента, само че и неговите близки. За метода, по който се усеща, за страховете и терзанията си хората от време на време имат потребност да приказват пред някой, който ще ги изслуша без да ги съжалява или упреква, изясни Гергана Иванова. Особено значимо е държанието във връзка с децата да бъде съветвано със експерт, с цел да преминат те допустимо най-леко през тестването. Тя напомни, че програмата на СБАЛОЗ – Варна за психосоциална поддръжка към този момент работи съвсем 10 години и от ден на ден пациенти и техните близки търсят помощ.

Организаторите на събитието оповестяват, че дамите, които не съумяха да участват на събитието, могат да получат образци от натуралната козметика по време на часовете в „ Училище за грим “. Информация за тях ще бъде оповестена всеки месец на страницата на СБАЛОЗ – Варна - https://varnaoncology.org/  и на ФБ-страницата на психосоциалната поддръжка – Психосоциална поддръжка към С Б А Л О З - ВАРНА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР