С новата тухлена пещ дружеството увеличи значително производствените си мощности

...
С новата тухлена пещ дружеството увеличи значително производствените си мощности
Коментари Харесай

„Керамика-Бургас“ е рекордьор по ръст сред най-големите от бранша в България

С новата тухлена пещ сдружението усили доста индустриалните си мощности и доближи до 30 млн. керамични блока за 2021 година

Водещите производители на керамични произведения в страната означават покачване в продажбите си,  като измежду тях неоспорим рекордьор по растеж с над 58% е производителят на тухли, с оборот от близо 21 млн. лева през предходната година. Предприятието е правоприемник на тогавашната Керамична фабрика и е благосъстоятелност на бургаския предприемач Светлин Куртлаков. Малка част от нарастването на приходите през предходната година се дължи на спада през 2020 година, когато в първите месеци след оповестяването на пандемията компанията означи мощен спад на производството и продажбите - близо 50%. По-съществена причина е изпълненият капиталов план за създаване на нова тухлена пещ, който е завършил в края на 2020 година, излиза наяве от доклада на компанията. Равносметката за 2021 година е на " ".
 В „ Керамика-Бургас “ се създават два вида тухли за зидария: керамични блокове с кухинност под 20 % и керамични блокове за зидария с кухинност над 20 %. Годишният размер на работа е към 24 млн. броя керамични блокове за зидария като се работи целогодишно. Тухлите са единствено част от богатото индустриално портфолио на компанията. Разгледайте от какво още се създава в модерната база
„ Дюра-тайлс БГ " в Нови пазар, която създава керамични плочки (основно гранитогрес), също усилва приходите си през предходната година, въпреки и по-умерено (8.4%). Компанията е благосъстоятелност на турската Akgun Seramik (част от Akgun Group), която през 2016 година купи завода в града, който беше построен и оборудван няколко години по-рано, само че в никакъв случай не беше работил. В момента фабриката създава главно за външния пазар (над 80%). През 2021 година от сдружението регистрират нарастване на продажбите за експорт, основно към Азия, както и опазване на мощните продажби към Румъния, Сърбия, Молдова и Гърция. Минимално са се нараснали продажбите в страната, където главните клиенти са огромните строителни хипермаркети. В същото време облагата се свива. Причината за това са повишените разноски с 26%, като тези за първични материали и материали са се покачили с 39%. Най-голяма тежест за образуване на разноските за материали имат суровините, природният газ и електрическата енергия, написа в доклада на сдружението. От там излиза наяве още, че тече разширение на потенциала на произвеждане, който ще доближи 15 хиляди кв.м/ден (приблизително 5.5 млн. кв.м годишно). В момента потенциалът е 8 млн. кв.м годишно. С това ще нарасне и броят на служащите до 300 души. Една от дилемите за тази година е нахлуване на нови пазари, като приоритет е Америка.

Средната облага обаче понижава, а две сдружения регистрират загуба. Причината са нарасналите разноски за първични материали, материали и енергоносители, които единствено отчасти са били обезщетени с растеж на цените към клиентите. Тези фактори се чака да продължат да оказват напън върху резултатите и през тази година.

Най-големите компании за метали в България

Факт е, че поради взрива в строителството през последните години няколко от сдруженията влагат в разширения. А секторът е измежду дребното, в които има огромни непознати вложители.

С оборот близо 144 млн. лева отпред в бранша остава производителят на плочки " Хан Аспарух " от Исперих, следван от дъщерното си сдружение " Хан Омуртаг " - Шумен. И двете компании са част от " КАИ груп ", която е благосъстоятелност на американската Mohawk Industries (с оборот 11.2 милиарда $ за 2021 г.). Предприятията в България създават плочки от фаянс, теракота и гранитогрес, а главната част от продукцията им се изнася. В доклада на Mohawk се показва, че през 2021 година върху рентабилността на компанията въздействие е оказала инфлацията при материалите, силата, превоза и разноските за труд, въпреки че групата ненапълно е съумяла да компенсира растежа с покачване на цените. При " Хан Аспарух " рентабилността леко спада - от 9 на 8.2%, а облагата на " Хан Омуртаг " е към два пъти по-ниска през предходната година.

На трето място с 58 млн. лева оборот и близо 24% растеж се подрежда пловдивската " Робъртшоу ", която създава керамични съставни елементи за бяла техника (запалими електроди за горелки, механични и електромеханични елементи за печки и др.). Доскоро компанията се споделяше " Каст футура - БГ " и беше част от италианската CastFutura, която в края на 2018 година беше добита от американската Robertshaw.

Дружеството е основано през 2003 година като дребен завод в село Горна Малина, община Елин Пелин, а по-късно уголемява производството си с фабрика в Пловдив, където държи пространства чартърен.
 Класация на Капитал за 2021 година
Производителят на хигиеничен фаянс " Рока България ", който е притежател на някогашния цех " Фаянс " в Каспичан и е част от испанската група Roca, отбелязва над една четвърт растеж на приходите, само че и утрояване на загубата. В доклада си компанията показва, че са се нараснали както продажбите към предприятия от групата, по този начин и към други клиенти. Повишената загуба е резултат главно от разноските за енергоносители и растящите цени на съществени първични материали и материали. " Като цяло обстановката на пазара остава сложна и това от своя страна води до забележителен напън във връзка с цените и конкурентоспособността, а вследствие на това и на маржовете ", написа в доклада. Предприятието прави разнообразни артикули за баня с марките Fayans, Roca и Laufen.

Минимален спад на продажбите записва производителят на тухли и керемиди " Винербергер " в Луковит, който е част от австрийската Wienerberger. Според доклада на компанията повода за понижението е отрицателното развиване на бранша през първата половина на 2021 година, когато строителният пазар се е свил с 10% поради рестриктивните мерки около пандемията, само че то е било частично наваксано през второто полугодие. Същевременно с това от сдружението регистрират доста понижаване на индикаторите за доходност, което се дължи, от една страна, на понижения размер продажби, само че също по този начин на сериозната инфлация при първични материали, материали и енергоносители върху индустриалните разноски през 2021 година Това е било единствено отчасти обезщетено в границите на годината посредством повишение на продажните цени на компанията. От там обаче предвиждат, че е допустимо " изстудяване " на пазара на нови парцели още до края на 2022 година поради световната неустановеност и достигането на такива равнища на цените на парцелите, които не подхождат на покупателната дарба на огромна част от популацията.

Русенският производител на плочки за подове и стени " Керос България ", който е благосъстоятелност на испанската Keros Ceramica, усилва приходите си с над 17% през 2021 година, само че регистрира и спад на облагата. Компанията работи главно за експорт (около 80% от продукцията), а обичайно огромни пазари са България, Румъния и Гърция. От сдружението показват, че понижението на облагата се дължи на обстоятелството, че през 2021 година цените на съществени първични материали за произвеждане - газ, инертни материали и електричество, са се нараснали доста през втората половина на годината. От доклада на компанията се вижда, че тези разноски са се покачили с близо 50%.

Добра година

С над междинното за бранша пораства пловдивската " Фат ", която е благосъстоятелност на Атанас Петков. Компанията е основана през 1982 година като малко фамилно произвеждане на рекламни сувенири от полиестерна смола, само че в този момент създава санитарни произведения от композитни и други материали (кухненски умивалници, смесители, сифони и др.), сочи представянето на уеб страницата й. Според доклада на сдружението лекият спад в облагата през предходната година се дължи на нарасналите разноски за наем (предприятието работи в наети помещения), само че нарастване има и на разноските за материали (около 20%). Въпреки сложната среда от сдружението показват, че първите месеци на 2022 година са удостоверили позитивната тенденция за развиване от последните месеци на 2021 година и упованията са за добра година, като компанията възнамерява да нараснали или резервира размера на активността си.

Челната десетка се оформя от " Пролайф технолоджи ", която е с предмет на активност произвеждане на тухли и хотелиерство и пораства с 30% през 2021 година През 1993 година компанията купува неработещата керамична фабрика в софийското село Мирково и след ремонт възвръща производството на тухли, а по-късно купува и нова софтуерна линия. Дружеството е благосъстоятелност на Димитър Георов. " Пролайф технолоджи " е една от дребното компании в бранша, които усилват облагата си през предходната година.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР