С научна конференция започна отбелязването на 100-годишнината от кончината на

...
С научна конференция започна отбелязването на 100-годишнината от кончината на
Коментари Харесай

Научна конференция – 100 години от кончината на митрополит Методий

С научна конференция стартира отбелязването на 100-годишнината от кончината на блаженопочиналия Старозагорски митрополит Методий.

Тя се провежда от Старозагорска света митрополия, Община Стара Загора, Богословски факултет при СУ „ Св. Климент Охридски “ и Фондация „ Митрополит Методий Кусев “. Събитието стартира с песнопения на Хора при катедрален храм „ Св. Николай “, гр. Стара Загора, с началник Мария Денкова.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан откри публично форума. „ Дядо Методий е свещеник предан на призванието си да служи на Родината и народа си. Безспорно е и изтъкнат деятел на църковната самостоятелност, положил доста писания за Освобождението на България, претворяваш с патриотична сила концепциите си в каузи, носещ воля непрестанно да преследва положителните цели. Изпитващ в сърцето си болежка и любов за страдащите си сънародници. Знак за обичта му, минала през горнило и болки, е и стореното от него. Делниците му са гердан от светлосенки, изтъкани от старания и рани, от победи и недоумение. В някаква степен, може да кажем, че той е еманация на ориста на патриотите-идеалисти, които живеят по негово време. В края на земният му път, Бог му дава Мойсеевата утеха- делото му е увенчано с триумф. “, сподели владиката. „ Откривайки и благославяйки този теоретичен конгрес, отдаден на един от знаковите архиереи на БПЦ – митрополит Методий, апелирам Всеподателя Бога да дарува сили, здраве и духовна сила на всички, които с труда си направиха допустимо реализирането му. Бог да ви благослови и вас младежи, пристигнали да засвидетелствате почитание към паметта на един величествен свещеник. “, добави архиереят.

„ Стара Загора има привилегията да се гордее освен със своята 8000-годишна история, само че и с имената на светците, на които са кръстени нашите храмове. Радваме се и на интензивността и отзивчивостта на Старозагорската митрополия. Използвам мотивът – от името на Община Стара Загора, в лицето на кмета Живко Тодоров, да благодаря за проведената конференция в памет на един от светлите знаци на Стара Загора – Митрополит Методий Кусев. Трябва да вършим всичко належащо делата му да освен да се помнят, само че и да се следват. Нека съхраняваме и възпитаваме себе си и поколенията напред в нематериалност и поклонение. На добър час на конференцията! “, пожела в приветствието си заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

В панела с научни отчети се включиха: проф. дбн Дилян Николчев, доцент доктор Павел Павлов, доцент доктор Любомир Игнатов, доцент доктор Костадин Нушев, гл. ас. доктор Иван Йовчев, иконом доктор Стефан Стайков и други.

Д-р Румяна Лечева показа книгата си „ За популярност на Бога “. Тя  показва в синтезиран тип част от делника, делата, труда и света на първия Старозагорски митрополит Методий. Изданието е напълно финансирано от Старозагорската света митрополия и е тихият изказ на дълбоката респект, която духовниците от епархията изпитват към първия си архиерей.

Събитието завърши с концерт на Арсений Ангелски от Република Северна Македония.

На 1 ноември (вторник) в 08:00 часа, в храм „ Св. Теодор Тирон “ ще бъде отслужена утреня, а час по-късно митрополит Киприан ще възглави Божествената св. Литургия. В 11:00 часа ще бъде отслужена панихида на гроба на блаженопочиналия митрополит Методий, след което с литийно шествие присъстващите ще се насочат към паметника му, където в 11:45 часа ще се състои общоградското поклонение.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР