С икона на Свети Георги, дарена от министъра на отбраната

...
С икона на Свети Георги, дарена от министъра на отбраната
Коментари Харесай

158 наши войници заминаха на мисия в Афганистан, ще ги пази Свети Георги

С икона на Свети Георги, дарена от министъра на защитата Красимир Каракачанов и молебен за здраве, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим, в Благоевград през днешния ден на задача в Афганистан бе изпратен 37-ят контингент на Българската войска, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

В церемонията участваха министърът на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата военачалник Андрей Боцев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, Областният шеф Бисер Михайлов, близки на заминаващите, и други. Официалното изпращане на 37-ия контингент на Българската войска, избран за присъединяване в задачата на НАТО в Афганистан „ Решителна поддръжка ”, се организира през днешния ден, 29 ноември, на площад „ Македония “ в Благоевград.

„ С тази поредна задача военнослужещите ще натрупат опит, едно е да служиш в казарма в една спокойна атмосфера, а напълно друго в регион, където бойните дейности са ежечасно, един боец е боец, когато е минал през сходно приучване, трупайки действителен боен опит в действителна бойна конюнктура ”, сподели министър Каракачанов. Според него броя на искащите да заминат нараства с всяка задача, с цел да завоюват някой лев.

„ Тази година за първи път май няма да имаме негативен прираст-постъпващите в армията се оформя да са повече от напускащите, и нула на нула да сме, отново ще е добре ”, добави министърът на защитата.

В 37-ия контингент на Българската войска са включени 158 военнослужещи. Той се състои от народен детайл, рота за защита, екип от съветници и щабни офицери. Национален пълководец на контингента е полковник Митко Димитров, помощник-национален пълководец е полковник Румен Стамов, а пълководец на ротата за защита е майор Калоян Стоянов от военно формирование 54 990 - Враца. В задачата на НАТО в Афганистан българските военнослужещи ще извършват задания, свързани главно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с образованието и методическото подкрепяне на формирования от Афганистанската национална войска.

По време на тържествения обред за изпращането на военнослужещите от 37-ия контингент министърът на защитата награди с плакети ефрейторите Десислав Йорданов и Евгени Георгиев и редови войник Кристиян Георгиев от състава на Бригадното командване - Благоевград, които на 11 септември избавиха възрастен човек при пожар в с. Пиперков чифлик, област Кюстендил. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР