С една година намалява очакваната средна продължителност на предстоящия живот

...
С една година намалява очакваната средна продължителност на предстоящия живот
Коментари Харесай

Очакваната средна продължителност на живот на българите спада с 1 година - до 73,6 г.

С една година понижава предстоящата междинна дълготрайност на идния живот в България за интервала 2019-2021 година Това оповестиха в петък от Национален статистически институт. Тя е изчислена на 73,6 години, а спадът е регистриран по отношение на интервала 2018-2020 година

Различната смъртност при мъжете и дамите, както и измежду популацията в градовете и селата, дефинират и другата междинна дълготрайност на живота при тези категории население.

Според дефиницията на Национален статистически институт индикаторът „ междинна дълготрайност на идния живот “, изчисляван въз основа на данните от таблиците за смъртност, мери предстоящото (вероятностно) количество години (или брой години), които следва приблизително да преживее едно лице на възраст х (лицата от всяка възраст), при изискване че през целия му живот интензивността на смъртността ще се резервира същата, каквато е била през настоящия интервал.

Така внезапният растеж през този интервал (2020 и 2021 година са годините с огромни талази на ковид в страната) на смъртността, обвързвана с Коронавирус пандемията, може да се счита като съществена причина за спада на предстоящата междинна дълготрайност на живота.

Средната дълготрайност на живота при мъжете е 70,1 години, до момента в който при дамите е със 7,3 години по-висока - 77,4 години.

Спрямо 2011 през 2021 година при мъжете тя понижава с 0,3 години, до момента в който при дамите остава непроменена.

В градовете хората живеят с 2.4 години по-дълго от хората в селата - надлежно 74,3 години по отношение на 71.9 година

Спрямо 2011 година има редуциране на междинната дълготрайност на живота с 0,3 години за градското население, а в селата - с 0.1 години.

Най-кратко живеят в област Видин - 70,5 години. Като се имат поради социално-икономическите индикатори на региона, демографските, достъп до здравни услуги и т. н. сходен резултат не наподобява неочакван. По-интересното е, че на другия полюс е Кърджали. Там от Национален статистически институт пресмятат най-високата междинна дълготрайност на живота - 75,5 години.

В общо седем области на страната хората живеят по-дълго от 73,6 години.

Жените живеят по-дълго от мъжете на всички места в страната, само че най-голяма е разликата сред двата пола в област Ловеч (8.4 години), а най-малка - в област Кърджали (5.7 години).

За лицата, достигнали възраст 65 навършени години, предстоящата дълготрайност на живота е 15.2 години, като за мъжете и дамите тя е надлежно 13.0 и 17.1 години. В съпоставяне с 2011 година през 2021 година по този индикатор има спад с 0,3 години.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР