587 000 лева са похарчили партиите за медийно отразяване към

...
587 000 лева са похарчили партиите за медийно отразяване към
Коментари Харесай

587 000 лева са похарчили партиите за медийно отразяване

587 000 лв. са похарчили партиите за медийно отразяване към този миг. Това сподели в утринния блок " Денят на фокус "  Лилия Никифорова от Института за развиване на обществената среда.

" Правя единствено едно конкретизиране, защото докладите към Сметната палата се подават след края на акцията. Това, което нашият екип прави обичайно по време на акция – ние следим формалните страници на към 40 медии. Става въпрос за национални и районни радиостанции, печатни медии, онлайн медии и малките екрани, защото за медиите съществува задължението да разгласяват договорите, които подписват в границите на акцията. Така че това, което сега можем да кажем, е каква е сумата, изхарчена точно в тези 40 медии от участниците в акцията за медийно отразяване. Тя е на обща стойност от 587 000 лв.. И за дам база за съпоставяне с предходни акции, в действителност имаме понижение на средствата. Това са парите, изхарчени за първите 10 дни от акцията за медийно отразяване. През 2021 година в акцията 2 в 1 от ноември, когато имахме президентски и парламентарни избори, за първите 10 дни партиите бяха разходвали малко над 1 милион лв., а пък предходната година за същия интервал от последната парламентарна конкуренция средствата бяха 862 000 лв.. Т.е. сами виждате, че имаме съществено понижение на сумата до този миг ", сподели тя.

" Към този миг най-вече средства са изхарчени от ГЕРБ-СДС, които са разходвали към 173 000 лв., следвани от техните някогашни " некоалиционни “ сътрудници от " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “, които са разходвали 125 000 лв.. На трето място са от политическа партия " Възраждане “ с малко над 100 000 лв.. Като тук доста забавно е да уточня, че в действителност тактиките на трите партии са много разнообразни. Ако ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “ насочват средства към разнородни медии, както електронни, по този начин и печатни и онлайн, то огромната сума на политическа партия " Възраждане “ – към 76% от техните средства, изхарчени досега, или това са 83 000 лв., са ориентирани към телевизия " Евроком “. Интересно е, че в последните няколко акции това е нормална процедура на партия " Възраждане “, тъй че не за първи път виждаме такава огромна сума в първите 10 дни, ориентирана тъкмо към тази телевизия ", изясни специалистът.

" Българска социалистическа партия са вложили 56 хиляди лева, а Движение за права и свободи се подреждат на четвърто място с 11 хиляди лева ", добави Лилия Никифорова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР