С четири позиции надолу в класация за състоянието на демокрацията

...
С четири позиции надолу в класация за състоянието на демокрацията
Коментари Харесай

Дефектна демокрация. България пада все по-ниско в класация на Икономист

С четири позиции надолу в ранглиста за положението на демокрацията по света пада България през 2022 година спрямо година по-рано. Тя е на 57-о място от общо 167 страни в годишния докладна английската група " Икономист " .

Тя е в долната половина на листата с така наречен " дефектни демокрации " - страни, в които изборите са свободни и хората имат съществени цивилен свободи, макар че се срещат проблеми като нарушавания на свободата на медиите.

на " Трансперънси интернешънъл " уточни България измежду страните с най-високо " чувство за корупция " в Европейския съюз.

Оценката на " Икономист " се прави по индикатори, групирани в пет категории – изборен развой и плурализъм, действие на ръководството, политическо присъединяване, политическа просвета и цивилен свободи.

България е с обща оценка от 6,53 (от 10) - общ брой от оценките във всяка една от петте категории и е сложена след Унгария и преди Намибия.
Най-слабият резултат за България от 2006 година насам
Почти всички страни членки на Европейския съюз, без България и Хърватия , записват усъвършенствания в положението на демокрацията си през 2022 година С най-силни усъвършенствания са Полша (+0,24), Чехия , (+0,23) и Словения (+0,21).

Резултатът на показателя на Румъния съвсем не се усъвършенства (+0,02), до момента в който този на България се намалява (-0,11) за трета година подред. Това е и най-слабият резултат за България от 2006 година насам, когато " Икономист " прави показателя за положението на демокрацията.

Резултатите за цивилен свободи и на двете страни се усъвършенстват, само че и двете означават спад в оценката за политическото присъединяване.

Изборната интензивност в България понижава от няколко години, се отбелязва в отчета. Като причина за това е посочена поредицата от предварителни избори за последните две години, през което време изборната интензивност спадна под 40%.

Политическата рецесия в България се удължава и задълбочава, умората от политиката пораства, а гласоподавателите се отчуждават още повече от политическите процеси, се споделя в отчета.
Русия със срината народна власт
Русия бележи голям спад и пада внезапно в показателя на демокрацията от 3,24 през 2021 година на 2,28 през 2022 година, като потъва в класацията до 146-то място (от 167).

Този внезапен спад отразява пагубното влияние на войната на Кремъл против Украйна върху вътрешния пазар и политическия живот на Русия, се показва в отчета. Войната форсира и задълбочи властническите трендове на ръководство, които се развиват от доста години, написа в проучването. Това докара централизация на власт в ръцете на президента Владимир Путин, се отбелязва в текста.

Кремъл от дълго време култивира концепцията, че хората би трябвало да оставят политиката на политиците в подмяна на спокоен живот със степен на икономическа сигурност. Повечето руснаци са удовлетворени да одобряват този " публичен контракт " и от дълго време не демонстрират никакъв или слаб интерес към политиката. Малцинството, което продължи да го прави и да подлага на критика посоката, в която се е запътила Русия, е подложено на все по-директни репресии, се споделя в текста.

В началото на войната тези хора излязоха по улиците, с цел да изразят своето противоречие с нахлуването в Украйна, само че срещнаха цялата мощ на държавното принуждение и репресии, написа " Икономист ". Режимът внезапно ограничи гражданските свободи и изкорени и последните остатъци от всяка съпротива или сериозни медии. Участниците в каквато и да е форма на митинг рискуват освен побой, само че и дълъг затвор, се показва в разбора.

Сред властническите режими, други страни като Хаити , " която наподобява е в положение на вътрешен разпад " (тя е на 135-то място, спад с 16 места) и Буркина Фасо (127-мо място, спад с 16 места) също отбелязва внезапен спад в показателя през 2022 година

В същото време Тайланд е с най-голямо покачване в показателя през миналата година, изкачвайки се със 17 места до 55-то място в класацията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР