С Ангел Рашев се разговаря лесно, но и много трудно.

...
С Ангел Рашев се разговаря лесно, но и много трудно.
Коментари Харесай

При картините на Ангел Рашев с Лед Цепелин и Джудас Прийст

С Ангел Рашев се беседва елементарно, само че и доста мъчно. Лесно е, в случай че не бъркаш трансцеденталност с транссексуалност, примерно; в случай че знаеш, че чакрите са енергийни колела, а не танцови стъпки в чалгата; в случай че си се вслушвал в текста на прословутата ария на Лед Цепелин „ Стълба към небето ”, тъй като единствено по този начин можеш да схванеш посланието на едноименната картина на художника.

И да – забравете за какъвто и да е диалог, в случай че ползата ви към живописта се изчерпва с въпросите какво е желал да каже художникът с тази или онази картина и дали има кой да купува неща, които не стават за стената над спалнята.

Има и още „ дреболии ”: да имаш интерес към божията промисъл в картините на Салвадор Дали; да не виждаш непримирими несъгласия сред музиката на Джудас Прийст и ренесансовото разбиране за изкуствата; да не търсиш плакатни послания в картини, правени като книга със загадки, където разгадаването на всяка последваща загадка стъпва върху превъзмогването на предходната.

Толкова за шифъра на Ангел Рашев. Сладкодумието му не е за всяко ухо, нито пък за едно кафе време. Затова и си заслужава да посетите неговата независима галерия в изложба „ Машев ” по обедно време, когато има късмет да заварите художника. Вече имате нишани, защо може да се приказва с създателя на картината „ Стълба към небето ”.

Всъщност в текста на едноименната ария на Лед Цепелин има закодирана още една тематика, обичана както на Рашев, по този начин и на всеки живописец от времето на пещерните рисунки до наши дни – Жената. Да, дамата като Муза, като Божество, като Символ на живота и раждането, като притежател на еротиката, превръщаща любовта в огън и пламък. Тя участва както в картините на Ангел Рашев, по този начин и в живота му и това е все същият популярен шанс, който е спохождал през вековете Данте и Петрарка, Рубенс и Ботичели, Пикасо, Мане, Моне, Тулуз Лотрек, Салвадор Дали.

Неслучайно портретът на музата на Ангел Рашев е позициониран директно до автопортрета му с Твореца. Който е чел изявленията с художника в „ Марица ” знае, че тази класификация на двете символни за Ангел Рашев платна не е инцидентна. В автопортрета му участва една огромна ръка, докосваща Художника по този начин, както единствено Творецът на всичко земно може да допре простосмъртен, с цел да му даде искра от Божественото. А тази искра гори със страшна мощ в прилежащия портрет на Жената. Това е една картина, в която има доста огън и пристрастеност, макар нейната привидна невзискателност, тъй като е рисувана с молив върху платно. Това, несъмнено, е една нетипична техника, която крие неподозирани благоприятни условия, когато е употребена от Майстор.

Знаете ли защо се пее в „ Стълба към небето ”?

Има една жена която е сигурна,че

всичко което свети е злато

и си купи стълба към небето.

Когато стигне там тя знае,че

в случай че всички порти са затворени,

единствено с една дума може да получи това за което е пристигнала.

И още:

В главата ти звучи мелодия и не желае да спре

В случай,че не знаеш –Свирачът те зове при себе си

Скъпа госпожо, можеш ли да чуеш полъха напразно.

И знаеше ли,че твоята стълба лежи в шепота напразно.

……………………………………………………

И в случай че слушаш доста деликатно,

най-после мелодията ще пристигна до теб.

Когато всички сме едно и един е всички,

ще бъдем твърди като канара и непоклатими.

Ако гледате картините в изложбата на Ангел Рашев по този начин, както се чете обичана книга, в случай че се връщате към тях или дойдете втори, трети път, търсейки Посоката, заложена от художника, неизбежно ще откриете, че очертанията на женското тяло участват в доста от платната. Понякога това се вижда от пръв взор. Но в множеството случаи не е по този начин, тъй като Рашев е останал правилен на любовта си към загадката, която носи повече наслада, когато е мъчно разкрита. Друг път внушението е блестящо и очевидно с просто око, преднамерено направено остро като меч, рязък мъжа, като навлизане, даже като битка за превъзходство сред две стихии, като водата и огъня, да вземем за пример.

Така до шаблонното „ Търси дамата! ” идва внушението „ Жената постоянно побеждава ”. Продължението е доста просто: „ Жената символизира Красотата ”, а хубостта ще избави света.

Ето това желае да каже Ангел Рашев с картините си. Казва и го на глас: „ Иска ми се всичко да е красиво, с хубави, приключени форми, с чисти цветове, зареждащи с сила ”.

Повече думи са непотребни. Подарете си срещата с тази галерия в изложба „ Боев ”! До 20 декември има още доста време…

Снимки: Стела Христева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР