Единадесетото издание на Международния фестивал за европейско кино Златната липа

...
Единадесетото издание на Международния фестивал за европейско кино Златната липа
Коментари Харесай

18 нови български филма ще представи фестивала „Златната липа“ 2024

Единадесетото издание на Международния фестивал за европейско кино „ Златната липа " още веднъж ще се трансформира в поле за изява на българските създатели. „ Съзнателно разширяваме програмата с български филми, тъй като желаеме да дадем по-широка естрада на надарени млади сътрудници да демонстрират своите филми ", сподели създателят на фестивала Магдалена Ралчева.

Широкото наличие на българското кино проличава още в конкурсната стратегия. За повторно в историята на фестивала с ленти от цяла Европа ще се състезават два български кино лентата. Единият е „ Уроците на Блага " (2023), който нашумя и с обстоятелството, че попадна в селекцията за чуждоезичен филм на премиите „ Оскар " и се трансформира във втория български филм след „ 681 - Величието на хана ", прожектиран по кината в Съединени американски щати. Филмът на Стефан Командарев споделя за пенсионирана учителка, в чиято роля по прелестен метод се превъплъщава Ели Скорчева. Легендарната актриса се е снимала за последно в игрален филм преди цели 30 години и завръщането ѝ на огромния екран е в действителност впечатляващо. Героинята на Ели Скорчева попада в клопката на телефонна машинация, която я слага в непредвидена обстановка.

Вторият български филм от конкурсната стратегия е „ Защото обичам неприятното време " (2023) на режисьора Яна Лекарска. Една сантиментална история, основана с доста финес и автентичен режисьорски метод, в която се изявява гения на младите артисти Неда Спасова, Владимир Михайлов, Боряна Пунчева, Елени Декидис, както и Веселин Ранков и Иван Бърнев.

В извънконкурсната стратегия феновете на „ Златната липа " ще гледат два кино лентата на Томислав Христов - игралният „ Добрият водач " (2022), основан в копродукция с Финландия и Швеция, и документалният „ Последният гларус ", който завоюва премията за писмено кино „ Златен ритон " (2023).

„ Добрият водач " пресъздава част от премеждията на таксиметров водач, който се пробва да поправи грешките от предишното - икономисва пари от курсове в курорта „ Златни пясъци ", с цел да се върне при брачната половинка и сина си във Финландия. Проблемите и грижите се умножават и в случай че изобщо успее да стигне до другия завършек на Европа...

Документалният „ Последният гларус " споделя за 58-годишен българин - „ гларус " деец, който прекарва времето си с чужденки туристки против възнаграждение в Слънчев бряг. Иван е станал очевидец на големи промени в курорта - в миналото тук са идвали туристи от Източна Германия, Съветския блок и Скандинавия, а в този момент прииждат британци и германци. Иван има дълбоки личностни проблеми и остава в клопката на живота, който води от младежките си години.

Режисьорът Иван Владимиров ще показа по време на фестивала кино лентата си „ Чума " по описа на Йордан Йовков „ През чумавото ". „ Филмите, отдадени на дадена ера, са все по-голяма необичайност. „ Чума " събира доста надарен актьорски състав - Свежен Младенов, Велислав Павлов и други артисти ", споделя Магдалена Ралчева.

Друга забавна лента е „ Апостол " на младия режисьор Петър Русев, който е приключил Европейския кино лицей в Дания. Главният воин в лентата е надарен млад стихотворец, чието семейство изпада в тежка обстановка. Той би трябвало да преодолее куп тествания, с цел да избави фамилията си.

Програмата с българско кино на „ Златната липа " 2024 отделя изключително необятно място на документалното кино. Фестивалът ще даде късмет на феновете да видят кино лентата на Адела Пеева „ Мълчание с достолепие " (2020). Лентата споделя за живота и творчеството на известните български кинорежисьори - семейство Ирина Акташева и Христо Писков, за емблематичните им филми и за тези, чиято реализация бе спряна, за критериите, съгласно които по времето на комунизма един филм е бил систематизиран като „ прекомерно рисков ", за механизмите на цензура, за упоритостта и креативното им оцеляване и за мълчанието, заредено с достолепие. Филмът разкрива незнайни елементи от историята на българското кино и взаимоотношенията сред политическия хайлайф и интелигенцията по това време.

Героиня или терористка? Този риторичен въпрос слага документалният филм „ Отмъстителката " (2023) на режисьора Ралица Димитрова по сюжет на Тони Николов с оператор Пламен Герасимов. Филмът разнищва забавни обстоятелства към трагичната орис на Мара Бунева. Как и за какво една елементарна жена от началото на ХХ век се трансформира в терористка, подготвена да отмъщава за поробеното си родно място? Героиня, невъзмутим палач, вманиачена последователка на македонската идея - толкоз доста избрания за Мара Бунева, които дават откъслечна визия за тази малко позната жена. Филмът ще събере дребното обстоятелства и необятно тиражираните митове за живота ѝ, с цел да ни насочи към размисъл за терзанията на атентаторките и трагичните им ориси.

Документалният филм „ Бригита " (2024) на режисьора Юрий Дачев ни връща в черно-белите години на Българска национална телевизия и живота на легендата в българската публицистика - емблематичната телевизионна водеща Бригита Чолакова. Сценарият също е на Юрий Дачев, а оператор е Георги Маринов. Пред неговата камера застават хора от екипа на Бригита, с цел да сглобят портрет от мемоари с незабравими мигове и откровения.

Ще забележим и впечатляващия документален филм на Станислав Дончев „ Оглушителна тишина " (2023), отдаден на Цвети - международна шампионка по художествена гимнастика, която прави опит за самоубийство в деня, в който се допуска, че би трябвало да замине за Олимпиадата през 2016 година Лентата наблюдава пътя на нейното възобновяване и връщането й към живота, както и най-важната й борба, тази да излекува душата си. " Оглушителна тишина " е филм, който ни учи да не съдим хората, решили се на опит за самоубийство, а да ги приемем за едни от нас.

Българската стратегия на „ Златната липа " 2024 ще сложи специфичен акцент и върху късометражното игрално кино. Режисьорът Марин Рангелов ще показа два свои къси игрални кино лентата. „ Фалстарт " (2023) е сантиментална комедия с дълготрайност 10 минути, в която юноша се пробва да впечатли красиво момиче с опасен проект, който води до непредвиден и занимателен поврат. Втората лента на Рангелов „ Червен адмирал " е 22-минутен трилър тайнственост за насила да проституира момиче, поръчано за нощта на авторитетен мафиот.

Режисьорът Мая Виткова-Косева ще показа 27-минутния си филм „ Любима " (2023). Любима е изоставена от колегата си. Иска да стартира на чисто, само че скръбта ѝ е там, голяма като африкански слон... Начинът да продължи напред, е като върне любовните мемоари, ведно със скръбта, назад на някогашния си.

Детската публика ще бъде очарована от няколко нови късометражни кино лентата. „ Котките нямат корени " (2024) на режисьора Антоний Христов с работно заглавие е продуциран от Деси Тенекеджиева и BLACK SEA FILM с поддръжката на Национален Фонд „ Култура ", стратегия „ Дебюти ", както и от Община Стара Загора. Заедно с дузина деца в основните функции, в лентата ще забележим и първата носителка на премията „ Златна липа " за повсеместен принос в киното - Мария Статулова.

Клуб „ Седмото изкуство " с началник режисьорът Владимир Илиев ще зарадва децата с два нови късометражни кино лентата - „ Градски оазис " и „ Дневникът ". Клуб „ Седмото изкуство " с началник Владимир Илиев, старши преподавател по ИТ в Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски " - гр. Стара Загора, е образуван преди 8 години и дава опция за изява на възпитаници в региона на киното.

Още няколко авторитетни заглавия на български документални филми са включени в програмата на „ Златната липа " 2024. Фестивалът стартира на 1 юни с гала по откриването му в 17 часа на западния вход на Старозагорската опера. В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен в залите на операта, районната библиотека и културен център „ Стара Загора ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР