С 600 000 лв. ще започне изпълнението на националната научна

...
С 600 000 лв. ще започне изпълнението на националната научна
Коментари Харесай

Дават 600 000 лв. за старта на научна програма за математици

С 600 000 лева ще стартира осъществяването на националната научна стратегия „ Повишаване на изследователския потенциал в региона на математическите науки (ПИКОМ) “. Средствата бяха утвърдени от Министерския съвет. С тях ще се поддържа политиката за еднакъв достъп до качествено виеше обучение, развиване на научния капацитет и създаване на устойчива връзка образование-наука-бизнес.
Научната стратегия ПИКОМ ще се извършва до 2025 година, като заложеният й общ бюджет е 2 млн. лева В нея могат да се включат всички научни организации и упълномощени висши учебни заведения с над 20% принос към научната продукция на България в математическите науки през последните пет години.
В рамките на три години ще се основават и употребяват споделени запаси, като по този метод ще се увеличи научният потенциал на страната. Ще се организират профилирани курсове за магистри и докторанти и ще се обезпечи кариерно развиване в региона на математическите науки. Ще се подтиква и партньорство сред Българска академия на науките и Факултета по математика и информатика на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР