Руснаците ще отидат до урните за президентските избори в страната

...
Руснаците ще отидат до урните за президентските избори в страната
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за изборите в Русия

Руснаците ще отидат до урните за президентските избори в страната си - с един-единствен предстоящ резултат.

След като Алексей Навални умря при неизяснени условия, а на опозиционния претендент Борис Надеждин беше неразрешено да се кандидатира, към този момент няма кой да съставлява сериозна спънка за още шест години ръководство на Владимир Путин, напомня Sky News

Въпреки това изборите ще бъдат деликатно следени от тези, които търсят визия за политическите измами в Русия, както и за мненията на цялото съветско общество.

И по този начин, какво да чакаме от изборния ден в Русия и какво значи той за войната в Украйна?

Sky News преглежда някои от главните въпроси, които остават нерешени.

Кога са изборите?

По-голямата част от гласуването в Русия и в анексираните райони на Украйна се организира в границите на три дни сред 15 и 17 март, макар че в някои райони се гласоподава авансово.

Русия е голяма страна с 11 часови зони и огромни пространства с рядко обитаеми и отдалечени региони.

Тя е толкоз огромна, че изборната комисия употребява хеликоптери за достъп до отдалечени региони в Сибир, с цел да провежда изнесени изборни секции.

Допитването до гласоподавателите би трябвало да бъде оповестено в часовете след затварянето на изборните секции, а формалните резултати - няколко дни по-късно.

Това е първият случай на многодневно гласоподаване на президентските избори в Русия, както и първият, при който гласоподавателите могат да гласоподават онлайн.

Опозиционни групи през 2021 година обявиха, че цифровото гласоподаване на парламентарните избори в страната е посочило признаци на операция.

По-голямата част от самостоятелните съветски медии са неразрешени, а всеки, който бъде приет за отговорен в разпространението на " съзнателно погрешна информация ", която държавното управление смята за инвазия на страната в Украйна, може да бъде лишен от независимост за период до 15 години.

Какво се случи на предходните избори?

През последните към 20 години президентските избори в Русия се организират по прочут модел.

На президентския избор през 2018 година вторият в листата на Комунистическата партия Павел Грудинин си обезпечи 11,8% от гласовете в съпоставяне със 76,7% на Путин.

По това време имаше изказвания за наложително гласоподаване и нарушавания на изборите, защото на фрагменти, оповестени от държавна опозиционна група, се виждаше, че урните се пълнят.

Преди това Путин завоюва изборите през 2012 година (64,35% от гласовете), 2004 година (71,91%) и 2000 година (53,44%).

През 2008 година му беше неразрешено да се кандидатира за трети следващ президентски мандат и той беше назначен за министър-председател от Дмитрий Медведев.

Какви са съветските предизборни акции?

Руският президент се избира посредством директно гласоподаване. Ако никой от претендентите не получи над 50 % от гласовете, три седмици по-късно се организира втори тур сред двамата най-популярни претенденти.

Регистрацията на претендентите нормално завършва през февруари на изборната година, а акциите се организират през февруари и март в навечерието на изборния ден.

През предходните години се организираха телевизионни диспути сред някои от претендентите за президентския пост. В един изключително многолюден спор през 2018 година Ксения Собчак хвърли вода върху противника си Владимир Жириновски, който по-късно отговори гневно.

Путин, който не присъстваше на този спор и изключи опцията да се яви на който и да е от тях тази година, не беше изключително ангажиран в акцията - може би поради обстоятелството, че успеха му се допуска.

Кои са претендентите тази година?

С известна разлика водач е 71-годишният настоящ президент Путин, който е на върха на съветската политика от 1999 година насам.

За да може да се кандидатира още веднъж след толкоз дълго време на власт, шефът на Кремъл промени конституцията - той може да се кандидатира за още два мандата след 2024 година

Той е изправен пред тройка алегорични кандидати, никой от които не го е подлагал на критика.

Сред тях са Николай Харитонов от Комунистическата партия, Леонид Слуцки от националистическата Либерално-демократическа партия и Владислав Даванков от Нова национална партия.

Като цяло те поддържат Кремъл и неговата политика, в това число нахлуването в Украйна. Предишни избори демонстрираха, че тези претенденти надали ще получат задоволително гласове, с цел да насочат същинско предизвикателство.

Планира ли Владимир Путин празненство за успеха?

Екипът на Путин не е оповестил събитие, с което да отпразнува предстоящата му изборна победа - това може да се случи едвам след вота.

През 2018 година той отпразнува тази победа със своите последователи в Москва при минусови температури на Манежния площад покрай Кремъл, като им благодари и се причисли към виковете им " Русия! ".

Смята се обаче, че митингът е плануван за 18 март, с цел да се означи 10-годишнината от анексирането на Крим от Русия.

Какво ще каже Борис Надеждин?

След гибелта на Навални Борис Надеждин е една от най-известните антивоенни фигури в Русия.

След като организира ефикасна акция за набиране на нужните подписи за присъединяване в изборите, изборната комисия на страната му забрани да се кандидатира.

60-годишният Надеждин прикани за прекъсване на войната в Украйна и прикани Русия да стартира разговор със Запада.

На 4 март той даде обещание да продължи да подава тъжби против недопускането му до присъединяване във вота, макар че призна, че шансът му да се яви на изборите е " нулев ".

Той употребява продължителния развой на обжалване, с цел да се показа като герой, който има намерение да играе бъдеща роля в съветската политика.

Какво значат изборите в Русия за войната в Украйна?

Мнозина коментатори, както и съветската съпротива, която значително е разпръсната, дефинират изборите като референдум за войната в Украйна.

Абас Галямов, политически анализатор, който е бил представител на Владимир Путин, съобщи, че вотът е подобен, при който " множественият избор е сменен с елементарен, дихотомичен:

" За или срещу Путин сте? " и съобщи, че това ще бъде " референдум по въпроса за войната, а гласуването за Путин ще се трансформира в гласоподаване за войната ".

Опозицията преглежда вота като опция да покаже мащаба на недоволството от Путин и войната.

Ще има ли митинги?

През последните години демонстрациите против държавното управление в Русия стават все по-рисковани, а хората, които излизат на улицата, постоянно са задържани и хвърляни в пандиза.

Малко преди гибелта си Навални прикани гласоподавателите да отидат до урните на 17 март по обяд и да се наредят на дълги опашки в символ на митинг.

В отговор Кремъл предизвести, че ще има правни последици за всеки, който се вслуша в апела.

Въпреки опасенията от арест, десетки хиляди хора се събраха в Москва за погребението на Навални, като тълпите ръкопляскаха и скандираха името му.

Хиляди хора продължиха да сервират цветя на гроба му и през идващите дни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР