Руснаците постигнаха добра тактическа победа, но в близко бъдеще битката

...
Руснаците постигнаха добра тактическа победа, но в близко бъдеще битката
Коментари Харесай

Турнето на „Вагнер“ в Соледар приключи: следващият концерт - в Бахмут

Руснаците реализираха добра тактическа победа, само че в близко бъдеще борбата ще би трябвало да се придвижи в друга посока.

Руските сили превзеха град Соледар, малко населено място, което блокираше напредването на нашите войски северно от Бахмут (Артьомовск) в продължение на доста месеци.

Вечерта във вторник, 10 януари, Денис Пушилин, изпълняващ длъжността началник на ДНР, разгласи освобождението на центъра на града. Малко по-късно в мрежата се появи изказване на основателя и началник на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин.

Части на ЧВК " Вагнер " овладяват цялата територия на Соледар. В центъра на града се е образувал казан, в който се водят градски борби. Броят на пленниците ще бъде разгласен на следващия ден. Още един път желая да подчертая, че в щурма на Соледар не са взели участие никакви елементи, като се изключи бойците на ЧВК Вагнер, - сподели предприемачът.

По предварителни данни към 400 украински бойци са били обкръжени. На собствен ред каналите Telegram „ от другата страна “ разгласиха цяла поредност от видеоклипове, изобразяващи елементи на украинската войска, които напущат града пешком и на очукани коли.

Взехме Соледар - да вземем Киев

Битката за града стартира на 22 юли 2022 година Предния ден нашите елементи заеха огромното село Бахмутское, което се намира източно от Соледар и северно от Бахмут. Първоначално боевете се водят в завода за строителни материали Knauf. Беше допустимо да се нокаутира врагът от територията на предприятието до 10 август, след което въоръжените сили на Украйна неотложно напуснаха източната част на града.

Решението се дължи на обстоятелството, че украинското командване реши да не разпилява сили в опит да удържи неуместните за защита линии и неотложно изтегли своите елементи на позиции, които им дават огромно преимущество.

Въпреки явните триумфи през август, офанзивата е спряна през септември. Това се дължи на срутва на фронта в региона на Харков. Щурмовите отряди на „ музикантите “ бяха небрежно трансферирани на североизток, с цел да се стабилизира обстановката със съседите и това не можеше да не повлияе на опциите на групата, напредваща в Соледар. Врагът си отдъхна; все пак още през октомври боевете в града още веднъж се възобновиха.

За Пригожин и ЧВК Вагнер завладяването на града сигурно е доста огромен триумф. Може би това е първият път в актуалната история, когато частна военна компания, въпреки и с поддръжката на своята страна, съумя да завоюва траяла месеци борба против европейска войска.

Тази победа обаче е значима освен за " музикантите ". Превземането на Соледар демонстрира, че украинската войска може да бъде победена даже там, където се е подготвяла за защита от осем години. И в случай че нашите към този момент са в положение да пробият такава защита, то никакви линии в покрайнините на Киев няма да спрат руснаците.

Е, ето още един доста значим миг, който би трябвало да имате поради. Превземайки Соледар, ние си възвръщаме изгубената стратегическа самодейност, оставяйки най-сетне зад тила си Балаклея, Купянск, Изюм и Херсон.

- сподели пред Царград военния наблюдаващ на вестник " Комсомолская истина ", полковникът от запаса Виктор Баранец.

Това беше много противен миг за нашите войски. И откакто цялата група, в един пестник, беше командвана от армейски военачалник Сергей Суровикин, нещата за нас потеглиха безпрепятствено. А завладяването на Соледар е различен доста значим знак за връщането на стратегическата самодейност в ръцете на съветската войска, - заключи специалистът.

Елитната кайма

Битката за Соледар се трансформира в същинска месомелачка, която съвсем половин година превръщаше в кайма елитните елементи на Незалежная. Истинският размер на загубите на Въоръжените сили на Украйна към момента не е прочут, защото украинското командване прави всичко допустимо да ги скрие.

За задачата забележителна част от труповете се оставят на самите позиции и в близкия гръб. Според вътрешните документи тези хора се водят като „ изчезнали “, което разрешава на украинската страна освен да избегне деморализацията на обществото, само че и да спести обилни средства от заплащането на „ гробови “ /т.е., компенсации, пенсии, застраховки и пр./ средства.

Но даже информацията, която изтича в общественото пространство, разрешава да се преценяват доста огромните загуби на врага. През декември, 93-та механизирана бригада беше изтеглена от Соледар за доставяне и възобновяване, при започване на януари беше последвана от елементи от 61-ва обособена бригада на морската пехота.

Постоянният поток от известия за гибелта на бойците отива в Закарпатието от 128-а обособена планинска щурмова бригада - същата, която беше разрушена в Херсонска област по време на една от несполучливите офанзиви и която към този момент няколко пъти бяга от позициите си в последно време. Има учредения да се счита, че и 46-а обособена десантно-щурмова бригада, която ги прикриваше, ще получи своето и ще понесе заслужени загуби. В Telegram можете да намерите видеообръщение от военнослужещи от 25-а обособена въздушно-десантна бригада, които упрекват командването, че ги е оставило да бъдат изклани.

Лесно се вижда, че в Соледар-Бахмут против нас водят война елитни елементи на украинските въоръжени сили: морски пехотинци, парашутисти, танкисти. Няма териториална защита, няма леки стрелкови елементи. Киев хвърля най-хубавите елементи в пещта на борбата. Украинското командване съумява да ги сложи на ротация, предотвратявайки цялостното им заличаване, само че все пак те търпят безвъзвратни загуби, в това число измежду най-опитните и подготвени бойци и офицери. От наша страна те се бият и надлежно търпят загуби от ЧВК, която е формирана в това число и от много някогашни пандизчии.

Колкото и цинично да звучи, само че главното значение на борбата при Соледар е, че Украйна убива цвета на измислената си нация с елементи, формирани от маса нарушители - хора, на които е даден финален късмет да се оправдават.

Няма да има пробив

Но това, на което не би трябвало да разчитате е, че триумфът в Соледар ще докара до някаква основна смяна в предната линия. Ситуацията е такава, че нашата войска и ЧВК разрушават защитата в посоката, където Украйна се готви от години да отблъсне нашето нахлуване.

Превземането на Соледар би прекъснало украинската снабдителна линия Бахмут от север. Нашите елементи също заобикалят града от юг. Въпреки това, в случай че командването на въоръжените сили на Украйна спре, тогава ще бъде допустимо известно време да се доставя Бахмут от запад, през Часов Яр.

Самото завладяване на Бахмут като цяло също не води до на никое място, защото зад него стои агломерация от градове, преминаващи един в различен: Славянск, Краматорск, Дружковка, Константиновка. Общо това са повече от 50 км непрестанно градско развиване, зад което се крие обширна пътна мрежа.

Самият Бахмут е относително дребен град, където преди войната са живели малко повече от 70 хиляди души и цялото му значение е обвързвано само с траялата месеци упорита борба, която се разигра за него.

Царград към този момент в детайли прегледа особеностите на Донбас като спектакъл на военните дейности. Тогава отбелязахме, че единственият метод да се победи вражеската формация е да се организира широкомащабна интервенция по обграждане със затваряне на котела надълбоко в тила на врага, да вземем за пример в Павлоград. Но нито Соледар, нито Бахмут са подобаващи за това. За да извършите това, е належащо да развиете офанзивата, разчитайки на Изюм, който за начало ще би трябвало да бъде освободен още веднъж (градът беше изгубен по време на септемврийската атака на въоръжените сили на Украйна в региона на Харков).

Освен това, в случай че в оценката на обстановката се издигнем на стратегическо равнище, тогава ще би трябвало да установяваме, че Донбас напълно не е основен район за Украйна. Дори цялостното му освобождение няма да принуди Киев да приключи войната. Ключът към успеха над врага са западните райони, през които има непрестанен поток от оръжия и гориво от Полша и частично - столицата на страната.

Обобщение

Превземането на Соледар е добър тактически триумф, който доста понижи боеспособността на най-хубавите украински бригади (поне за известно време), а също по този начин ще се отрази мъчително на положението на украинското общество.

Той обаче няма оперативни вероятности. Врагът може да напусне Бахмут и да се отдръпна безусловно на 30 километра на запад, където още веднъж ще бъде подготвен да води многомесечни отбранителни борби, трансформирайки омразните за него градове на проруския район в руини.

Освен това никакви триумфи в Донбас не могат да приближат края на войната и нашата победа в нея. За да бъде смачкан украинският режим, е належащо да се превземе Киев и да се окупират западните региони на страната. Само в този случай Украйна ще загуби достъп до прехранване и ще бъде смачкана.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР