СподелиАко изборите за НС се провеждат днес – ГЕРБ ще

...
СподелиАко изборите за НС се провеждат днес – ГЕРБ ще
Коментари Харесай

Тренд: Три партии в битката за второто място, ако вотът беше днес

Сподели
Ако изборите за Народно събрание се организират през днешния ден – ГЕРБ ще има удобна преднина пред втория с малко над 10% измежду гласуващите. Следва група от 3 обединения, които са с съвсем подобен резултат – ПП-ДБ (15.4%), Движение за права и свободи (14.9%) и „ Възраждане “ (14.8%).

Според социолозите точно оставащите дни на акцията ще решат борбата за второ, трето и четвърто място.

Избирателната интензивност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори – към 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната – почти се чакат сред 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди гласоподаватели пред урните на 9 юни. За Европейските избори заявената интензивност е с 3% по-ниска.

От данните е видно, че Българска социалистическа партия задържа петата си позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „ ИТН “ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно посланичество остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български напредък (1.2%) и Вътрешна македонска революционна организация (1.1%).

Опцията „ Не поддържам никого “ събира малко над 5%, само че резултатът не взе участие в разпределението.

От „ Тренд “ прецизират, че няма сериозна разлика в желанията на българите сред изборите за народен и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за обединението ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За Българска социалистическа партия резултатът за евролистата ще бъде по-слаб спрямо националния избор.

„ Няма нещо ново огромно, което да предизвика хората да отидат да гласоподават “, настоя bTV социологът от „ Тренд “ Евелина Славкова.

„ Парламентарните избори въздействат на европейските избори в подтекста на повишение на изборната интензивност. Имахме съмнения, че в случай че изборите не бяха 2 в 1 вероятността да бъдем под 2 милиона души във връзка с Европейските избори, е напълно действителна “, изясни тя.

По думите ѝ към 20% от гласоподавателите вземат решение дали да гласоподават и за кого в последната една седмица, а политическите партии, към този момент изтощени от тези шести избори – и от финансова позиция, концентрират акцията си през последните две седмици.

*Данните са от изследване на „ Тренд “ по поръчка на „ 24 часа “, отдадено на електоралните настройки на българите. Изследването е осъществено в интервала сред 11 и 18 май 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “ с таблет измежду 1003 души на възраст 18+.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР