Руският президент Владимир Путин обяви вчера победа в битката за

...
Руският президент Владимир Путин обяви вчера победа в битката за
Коментари Харесай

Приключила ли е битката за Мариупол?

Руският президент Владимир Путин разгласи през вчерашния ден победа в борбата за Мариупол, провъзгласявайки украинския пристанищен град за " освободен " след траяли седмици бомбардировки. Съединени американски щати обаче оспориха неговото изказване и споделиха, че съгласно тях украинските сили към момента устояват позиции в града, ситуиран на Азовско море, показва Ройтерс.

Заявлението на Путин акцентира значимостта на Мариупол и наподобява е опит да бъде оповестена победа, без да се щурмува последното огнище на украинската опозиция в града, отбелязва Асошиейтед прес.

Последната цитадела

Украинските сили са се укрепили в завода " Азовстал " в Мариупол. Голямото металургично дружество е последната им цитадела в града, който се намира в промишления район Донбас в Източна Украйна. По съветски оценки в завода към момента има неколкостотин украински бойци. Според президента на Украйна Володимир Зеленски в голямото дружество, заемащо повърхност от близо 11 квадратни километра, също по този начин са блокирани към 1000 цивилни.

" Азовстал " има мрежа от подземни тунели и проходи с дължина 24 километра, позволяваща на бранителите му свободно да маневрират, с цел да отблъскват съветските офанзиви. Преди да избухне войната, украинските управляващи се приготвиха за съветската атака, като натрупаха ресурси от храна и вода в завода.

Значението на Мариупол

Мариупол е основна цел за Русия от началото на нейното навлизане в Украйна на 24 февруари. Превземането на града, намиращ се сред следената от сепаратистите в Източна Украйна територия и Крим, би разрешило на Москва да свърже двата района. Това би дало опция да се откри сухопътен кулоар от съветската граница до Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 година, а също по този начин би лишило Украйна от огромно пристанище и скъпи промишлени запаси.

Обсадата

Руските войски обсадиха Мариупол на 1 март и от този момент градът беше подложен на артилерийски обстрел и въздушни удари, разрушили по-голямата част от него. Според кмета Вадим Бойченко минимум 21 000 души са починали в Мариупол. По негови оценки в града са останали 120 000 поданици, а преди войната популацията е било към 450 000 индивида.

Как Москва и Киев виждат борбата за Мариупол

Путин се срещна през вчерашния ден с съветския министър на защитата Сергей Шойгу, който сподели, че целият град, като се изключи завода " Азовстал ", към този момент е под съветски надзор. Путин поздрави армията, като съобщи, че " установяването на надзор върху подобен значим център на юг като Мариупол е триумф ", само че заповяда на Шойгу да не бъдат пращани войски в " Азовстал ", а вместо това заводът да бъде компактно блокиран.

Според Киев съветският президент желае да избегне финален конфликт с украинските сили в Мариупол, тъй като няма задоволително войски, с цел да победи. Украински представители обаче също по този начин приканиха за помощ за изтегляне на мирните поданици и ранените бойци.

Британското военно разузнаване съобщи, че в случай че съветските войски щурмуват завода, това евентуално ще им коства обилни загуби, а решението за определяне на обсада би разрешило на Русия да концентрира сили за други борби в Източна Украйна.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР