Тържествената церемония започна с Химна на Република България и изпълнения

...
Тържествената церемония започна с Химна на Република България и изпълнения
Коментари Харесай

Националната гимназия за древни езици и култури чества своя патронен празник


Тържествената гала стартира с Химна на Република България и осъществявания на Мъжкия хор на Класическата гимназия на тропар на Пасха Господня. Днешният 11 май, който съгласно църковния календар е Ден на Св. Равноапостоли Кирил и Методий , съответствува със Светла събота след Възкресение.

Мариела Папазова , шеф на НГДЕК , съобщи, че денят на честването на славянските просветители е най-яркият израз на националната еднаквост, на българското поклонение пред образованието, науката и културата.

Тя напомни, че пръв учителят Найден Геров в Пловдив провежда честването на деня на празника на Кирил и Методий и по този начин слага основите на една вековна българска традиция - да честваме, почитаме родния си език. Така празникът се трансформира във всеобщ знак - празник на вярата, тъй като в думите и тяхната експресивност постоянно се крие някаква вяра. Има някаква великденска церемониалност в този ден, сподели още Папазова, представена от Българска телеграфна агенция. По думите ѝ 11-ти май Великден на духа, Великден на просветата, на Възкресението на новите очаквания през вековете.

Снимка: БТА

Славянската книжовност е неповторим нравствен героизъм, уточни тя. В един недопечен свят на принуждение и борби, равноапостолите Кирил и Методий посочили какво е да бъдеш войник на духа, какво значи да си интелигентен, когато безкнижието и жестокостта са налегнали света, какво значи да имаш религия и да отстояваш идея. Затова ние през днешния ден с горделивост, наслада и самопризнание вършим равносметка на постигнатото от нас през годината - резултати, които демонстрират успеха на мозъка, на образоваността, успеха на знанието, съобщи шефът на гимназията.

Директорът на Националната гимназия за антични езици и култури " Константин-Кирил Филосов " Мариела Папазова
Снимка: БТА

В тясна симбиоза от взаимното изпитание на учители и възпитаници - хвала ви за интелекта, усърдието, старанието и предпазените от вас познания, с тях славите себе си и учебното заведение ни. Това е очевидният наш дял на сътворци на днешната цивилизация. Това ни дава неповторимия късмет да сме разнообразни и дълбококоренни в присъединяване ни в общото съзидание на човечеството, да запазим живо у нас духовното безпокойствие, знанието е мощ, и още по-важно - налично за всекиго, мощ, която е трансформирала света към по-добро.

Знанието постоянно гледа в бъдещето. Днешният празник е мотив да бъдем горди, несломими, търсещи и знаещи, тъй като словото постоянно ни оказва помощ да вървим напред, добави тя.

Генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев е ученик на НГДЕК и ръководител на Обществения съвет на гимназията
Снимка: БТА

Кирил Вълчев, ученик на НГДЕК и ръководител на Обществения съвет на НГДЕК, и общоприет шеф на Българска телеграфна агенция , засегна въпроса за какво са ни буквите:

" Ние, отдадените в тяхната загадка в гимназията, наречена на светите братя, основатели на писменост за българите, би трябвало да знаем отговора, когато се събираме към този момент съвсем половин век, да ги почетем на празника им на 11 май. Всъщност отговорът на въпроса " какъв е смисълът да трупаме познания " моят VIII " А " клас от Националната гимназия за антични езици и култури " Константин-Кирил Филосов " получи още в първия образователен ден, в първия час по любословие, когато нейният пръв шеф изписа на дъската с тебешир латинската поговорка: " Не за учебното заведение - за живота се учим! "  

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР