Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин в

...
Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин в
Коментари Харесай

Путин и Си Дзинпин дадоха старт на газопровода Силата на Сибир

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин в понеделник посредством телемост сред Сочи, Пекин и компресорните станции в двете страни дадоха началото на доставките на съветски природен газ за Китай по така наречен източен маршрут - газопровода " Силата на Сибир ".

" Всички уреди за започване на доставките по източния маршрут са подготвени както от съветската, по този начин и от китайската страна. Благодаря на чиновниците и изпълнителите на Газпром за техния висок професионализъм и свършената работа ", съобщи съветският президент Владимир Путин, представен от Интерфакс.

Според Путин този план извежда връзките сред двете страни на качествено ново равнище и доближава страните до реализиране на задачата за постигане на 200 милиарда $ търговски стокообмен до 2024 година.

Договорът за продажба на съветски газ от " Силата на Сибир " сред Газпром и Китайската национална петролна корпорация (CNPC) е подписан през май 2014 година за интервал от 30 години и включва доставката на Китай до 38 милиарда кубически метра газ годишно. Общата стойност на контракта е към 400 милиарда $.

Договореното равнище на доставки би трябвало да бъде в границите на пет години, само че към този момент в интервала на увеличение на доставките, размерите са контрактувани на равнище от 5 милиарда кубически метра. м за 2020 година, 10 милиарда кубически метра за 2021 година и 15 милиарда кубически метра за 2022 година. Проектната мощ от 38 милиарда куб. м годишно се планувана да бъде реализирана през 2025 година.

В построяването на оборудването вземат участие 10 хиляди души и 4,5 хиляди единици съоръжение, употребявани са 1800 хиляди тона тръби, сподели при откриването шефът на Газпром Алексей Милър.

Общата дължина на газопровода " Сила на Сибир " ще бъде към 3 хиляди км. Съоръжението ще транспортира суровината от центровете за произвеждане на газ в Иркутск и Якутия до съветските консуматори в Далечния Изток и до Китай. Трасето на газопровода минава през териториите на Иркутска област, Република Саха (Якутия) и Амурска област.

Изграждането на газопровода лиши повече от пет години и струваше 1,1 трилиона рубли, към 17,2 милиарда $ (при днешния курс 64,08 рубли за 1 долар).

Китай ще е вторият максимален консуматор на съветски газ след Германия, която през 2018 година е закупила от " Газпром " 58,5 милиарда кубични метра.

" Силата на Сибир " ще покрие потребностите на Китай, а също по този начин открива опция Русия да построи нов цех за полутечен газ във Владивосток.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР