Руският полуостров Камчатка е едно от последните райски кътчета на

...
Руският полуостров Камчатка е едно от последните райски кътчета на
Коментари Харесай

Нещо странно и опасно се случва на Камчатка

Руският полуостров Камчатка е едно от последните божествен кътчета на планетата. Но сега там се случва нещо необичайно: водата е пожълтяла, хората имат мистериозни недоволства, доста животни са изхвърлени мъртви на брега.

Камчатка е част от листата на ЮНЕСКО със международното културно и естествено завещание. Полуостровът, ситуиран в крайната североизточна част на Русия, е земя на гейзери и вулкани със заснежени кратери, където човек към момента би могъл да види по какъв начин мечки ловят сьомга в кристално чистите води на реките.

Множество мъртви животни
Камчатка притегля туристи от целия свят, измежду които и доста сърфисти. Именно сърфисти бяха измежду първите, забелязали, че нещо не е наред. Много от тях се оплаквали от болки в очите, гадене, повръщане и даже краткотрайна загуба на зрението. Водата придобила жълт цвят и имала чудноват усет, описват те, представени от " ".


Плаж Халактир е съществено нечист

Скоро по-късно били видяни и първите мъртви животни, изхвърлени на брега: тюлени, октоподи, морски звезди и таралежи, раци и риби. Природозащитната организация "Грийнпийс " дефинира това като екокатастрофа. Първите проби, взети от водата, посочили нараснала централизация на петрол и фенол, показва немската телевизия АРД.

Първоначално съветските управляващи отричаха да има замърсяване и даже пуснаха видео, показващо идеално чисти плажове в региона. След това обаче наподобява са трансформирали мнението си и дадоха обещание да ревизират събитията. Те позволиха, че случилото се може да се дължи и на някаква стихия.

По-късно губернаторът на Камчатския край Владимир Солодов не изключи вероятността от приключване на отровни вещества във водата. Но дотук няма никакви известия за произшествия или повреди, които могат да причинят приключването на петрол или химикали във водата, отбелязва на собствен ред "Зюддойче цайтунг " (ЗЦ).

Има няколко версии
Проучват се и други версии. Според някои, явлението може да е породено от водорасли или пък да е обвързвано със сеизмична или вулканична активност. Друга версия за замърсяването тиражира ръководителят на природозащитната организация "Екологична вахта на Сахалин " Дмитрий Лисицин.

Пред Дъждовни води съветският академик споделя, че е допустимо то да е породено от приключването на негодно ракетно гориво, което от 1998 година се съхранява на военния полигон Радигино. Той се намира на към 10 километра от най-тежко засегнатия от замърсяването плаж Халактир в ската на вулкана Козелски, който води непосредствено към брега на Тихия океан.

Според Лисицин, в региона на военния полигон има голям брой водосборни басейни, които при мощни дъждове преливат, а водите от тях се изливат надолу по ската в океана. Такъв е бил казусът през септември, когато имаше значителни превалявания. Възможно е това да е предизвикало преливането на остаряло ракетно гориво или разрушение на стените на резервоарите, където то се съхранява, споделя пред Дъждовни води Лисицин.

Версията за разлив на петрол е малко евентуална. Фактът, че измежду мъртвите животни има и дънни, демонстрира, че водата е била отровена в дълбочина. А при разлив на нефтени артикули замърсяването е единствено по повърхността. Освен това те не са мощно токсични, че да причинят гибелта на толкоз доста животни, прибавя Дмитрий Лисицин. Той счита, че управляващите би трябвало неотложно до ревизират въпросния полигон и местата за предпазване на ракетното гориво.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР