Руските граждани вече ще трябва да подават молби за виза

...
Руските граждани вече ще трябва да подават молби за виза
Коментари Харесай

Руснаци ще подават молби за европейски визи само от родината си

Руските жители към този момент ще би трябвало да подават молби за виза за Европейски Съюз единствено в родината си.

Това излиза наяве от огласените през днешния ден на Европейската комисия за издаването на визи за жители на Русия и за контрола над тези хора по външните граници на Съюза. Те бяха огласени от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Става дума за шенгенски визи. В началото на месеца, когато огласи предлагането, Йохансон отговори на уточняващ въпрос на Клуб Z, че чака с новите правила да се съобразят и страните, които към момента не са част от Шенгенското пространство. Сред тях е и България.

Насоките са по отношение на геополитическата обстановка и опасенията за сигурността, свързани с съветската експанзия в Украйна.

Консулските служби на страните членки би трябвало деликатно да преглеждат молбите за краткосрочни визи, подадени в страни отвън Русия. Такива случаи би трябвало да бъдат пренасочвани към консулствата, покриващи местожителството на претендента, което нормално е в Русия.
По-строги инспекции
Страните членки би трябвало да създадат оценка на изискванията, при които на съветски жители можгат да бъдат издавани шенгенски визи. Това би трябвало да става по рестриктивен и съгласуван метод.

Подходът за оценка на повода за пътуването би трябвало да бъде прецизен. Това важи и за бягащите от оповестената от президента Владимир Путин готовност.

Ако претендентът или дезертьорът възнамерява дълготраен престой в Европейски Съюз, консулствата би трябвало да преглеждат случая в сходство с националното законодателство за дълготрайни визи. Ако става дума за краткосрочни визи, страните би трябвало да ползват с ограничавания всевъзможни дерогации по филантропични аргументи.
Отмяна и отменяне на годни визи
Консулските служби и органите за гранична защита би трябвало да засилят инспекциите при преразглеждане на издадените към този момент визи за съветски жители. Това ще става при преразглеждане на обстановката при всеки обособен случай. Самото владение на виза не значи автоматизирано право за влизане в Шенгенското пространство. Ако има мотив за отмяна или отменяне на визата, това би трябвало да бъде направено от службите на граничната защита, без значение коя страна е издала разрешението за влизане.
Координиран и непоколебим надзор по външните граници
Страните членки би трябвало да засилят инспекциите за сигурност по външните граници на Европейски Съюз и да имат съгласуван метод по границите на Съюза с Русия. Така съветски жител, на който е отхвърлен вход на един граничен пункт, няма да може да влезе през различен.
По-внимателен обзор на пътническите документи
Превозвачите би трябвало деликатно да преглеждат документите за пътешестване, изключително на съветските жители. Комисията напомня, че те носят отговорност за жители на трети страни, които са пристигнали с тях в Европейски Съюз, само че им е отхвърлен вход. Превозвачите дават отговор и за връщането на тези хора в страната, от която идват.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР