Руските граждани могат да бъдат осъдени на затвор за това,

...
Руските граждани могат да бъдат осъдени на затвор за това,
Коментари Харесай

До 15 г. затвор грози руснаците, които са против позицията на Кремъл за войната в Украйна

Руските жители могат да бъдат наказани на затвор за това, че популяризират информация, която не подхожда с руската позиция за войната в Украйна.

Парламентът в Москва одобри на първо четене закон, криминализиращ умишленото разпространение на „ подправена “ информация. Той предвижда отнемане от независимост до 15 години за всеки жител на Русия, който популяризира " погрешни ", съгласно управляващите, изказвания, че протичащото се в прилежащата страна е " война ".

Предвиждат се санкции, както и присъди до 3 години за „ погрешни “ изказвания, свързани с военните сили. Максималното наказване се покачва до 15 години в случаите, в които се счита, че изказванията са довели до „ тежки последствия “.

Според закона, потъпкващ свободата на словото, нарушавания са още „ отправянето на апели против потреблението на съветски войски за отбрана на ползите на Русия “ или „ за дискредитиране на такава приложимост “ - с допустимо наказване до 3 години затвор. Същата наредба важи и за призиви в поддръжка на санкции против Русия.

Законопроектът ще бъде прибавен като обособен член към съветския Наказателен кодекс за „ попречване на дискредитирането на въоръжените сили “ на Русия по време на техни интервенции за „ отбрана на ползите на Руската федерация и нейните жители “.

След като беше утвърден и от горната, и от долната камара на Народното събрание, законът би трябвало да бъде подписан от президента Владимир Путин. Възможно е той да влезе в действие още в събота, сподели ръководителят на долната камара Вячеслав Володин, представен от " Associated Press ".

„ Възможно е до на следващия ден разпоредбите му да принудят тези, които са излъгали и са създали изказвания, дискредитиращи нашите въоръжени сили, да понесат доста тежко наказване “, съобщи Володин.

Новината идва на фона на съветската инвазия в Украйна и репресиите против самостоятелни медии в Русия. Регулаторът „ Роскомнадзор “ блокира задгранични медийни организации, измежду които BBC, Радио „ Свобода “ и Дойче Веле. Опозиционното радио " Ехото на Москва " и ТВ " Дождь " към този момент бяха свалени от ефир, блокирани са още основаният в Латвия уебсайт " Медуза " и самостоятелната " Знак ".

Според регулатора, повода за прекъсването на самостоятелните медии е „ погрешната информация “, която те са разгласили, по отношение на „ методите за осъществяване на бойни дейности, броя на загубите от въоръжените сили на Руската федерация и жертвите измежду цивилното население “.

Руските управляващи неведнъж осъждаха новините за неуспехите на съветските военни сили и определяха информацията за починали цивилни в Украйна като „ подправена “.

Държавните медии назовават нахлуването на Русия в Украйна не с термините „ война “ или инвазия “, а с думите „ специфична военна интервенция “.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР