Руската православна църква прекратява участието си в структурите под управлението

...
Руската православна църква прекратява участието си в структурите под управлението
Коментари Харесай

Руската църква няма да споменава повече Вартоломей

Руската православна черква приключва присъединяване си в структурите под ръководството на Константинополската патриаршия, се споделя в решение на Светия синод на Църквата, предава РИА Новости, представени от Фокус.

В допълнение, ще бъдат прекратени службите с йерарсите на Константинополския патриарх. Уточнява се, че това включва " епископските асамблеи в страните с по този начин наречените диаспори и богословски разговори ".

Било е решено и да се приключи възпоминанието на патриарх Вартоломей по време на богослуженията в Руските православни църкви, съобщи ръководителят на отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Иларион.

" Евхаристичното другарство сред църквите не се прекъсва. Това решение не лишава от опция Константинополската патриаршия и Руската православна черква да правят взаимни богослужения ", разясни пред РИА Новости прессекретарят на съветския патриарх Кирил, духовник Александър Волков.

В допълнение, Синодът е призовал предстоятелите на другите поместни църкви да предизвикват общоправославно разискване на обстановката в Украйна.

Прекратяването на възпоминанието значи, че Московският патриарх ще престане да произнася името на Вартоломей по време на литургиите си, т.е. ще престане да се моли за него по време на основните богослужения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР