До 5 век Португалия е римско владение, след това е

...
До 5 век Португалия е римско владение, след това е
Коментари Харесай

Евровотът в Португалия: На другия край на ЕС, но сходна история

До 5 век Португалия е римско притежание, по-късно е превзета от варвари - андали и визиготи. В началото на 8 век я превземат арабите. Реконкистата (буквално " наново завоюване " ) завършва едвам в средата на 13 век.

През 1494 година подписва с Кастилия контракт за делба на колониите. През 15 и 16 век колониалните походи водят до основаване на Португалска колониална империя. Самата тя е превзета от Испания през 1581 година и възвръща независимостта си 1640 година, когато херцог Жоао Браганса е разгласен за португалски крал.

Монархията се резервира до 1910 година, когато крал Мануел Втори е свален от власт с буржоазна гражданска война. През 1926 година обаче е открита фашистка тирания, а през 1933 година на власт идва министър председателят Антонио ди Оливейра Салазар. Създаденият от него режим, прочут като " Нова страна " ( " Ещадо ново " ), се резервира до 1974 година и отражението му се усеща и до през днешния ден.

Авторитарният режим, основан на фона на политическа неустойчивост и стопански рецесии, се базира на корпоратизъм, концентрация и обичайни полезности. Столицата Лисабон, от своя страна, се трансформира в център на политическия надзор и въплъщение на упоритостите на режима, както отбелязва онлайн гидът на португалската столица.

Приключил с Революцията на карамфилите през 1974 година, следствията от режима оказват въздействие и до през днешния ден, в това число в централизацията и устрема към избягването на несигурността, съгласно Културния атлас на австралийската Ес Би Ес

След присъединението към Европейски Съюз

През 1986 година Португалия се причислява към Европейски Съюз.

Дълго време се смяташе, че " Ещадо ново " и мирната гражданска война през 1974 година са " имунизирали " страната против въздействието на крайната десница. Но както демонстрираха националните избори през март тази година, това не е по този начин. Както означи " Политико ", те доведоха до разграничен парламент без явен мандат за ръководство. Дясноцентристкият " Демократичен съюз " получи най-вече места, само че без болшинство, а водачът на Социалистическата партия Антонио Коща призна провалянето си и фактът, че не би могъл да сътвори коалиция с крайнолевите партии.

Липсата на явен победител сътвори конюнктура, в която крайнодясната партия ШЕГА ( " Стига " ) има опция за доста въздействие. С 50 от 230 места в Народното събрание, антисистемната група, употребяваща лозунга на " Новата страна " - " Бог, страна, семейство и работа " - се утвърждава като третата по величина политическа мощ в Португалия.

Всички останали партии в Народното събрание обаче са дали обещание да не се съюзяват с крайнодясната група, чийто напредък беше белязан от поддръжка за твърдолинейни политики и расистки кавги. Скоро след появяването си на политическата сцена нейният водач Андре Вентура предложи ограничения за " ограничение на придвижването на ромската общественост ", обвързвана съгласно него с престъпност и принуждение.

Скоро по-късно той предложи на чернокожата депутатка Жоасин Катар Морейра, която има двойно поданство на Португалия и Гвинея Бисау, " да се върне в родната си страна ".

В момента " Стига " се готви за европейските избори и наскоро показа пред португалския парламент план за смяна на Конституцията на Португалия, който провокира паниките на адвокати.

Предполагаемата " неутрална " Конституция предлага ограничения с популистки темперамент като " използване на доживотни присъди, използване на присъди, свързани с химическо отнасяне, считано за належащо за попречване на полови закононарушения, или изключения от правилото на презумпцията за непорочност ", отбелязва в. " Диарио де нотисиаш ".

Подобни ограничения от дълго време са част от програмата на партията.

Другите претенденти

Водачка на листата на Социалистическата партия на Португалия е Марта Темидо, някогашната здравна министърка. Тя стана известна като португалското лице на битката с пандемията от КОВИД-19. Още през първите седмици на първата вълна на пандемията в страната се наблюдаваше добър надзор върху разпространяването ѝ, заради което ръководените от нея португалски здравни управляващи получиха интернационална хвалба за напъните си. Тя обаче пое отговорността за - прекомерно демократичните съгласно някои специалисти - ограничавания по Коледата на 2020, свързани с предизвикването на изключително трагичната трета вълна на пандемията в страната. Другата причина за огромния брой жертви по това време, съгласно специалисти, беше разпространяването на разновидността " алфа " на КОВИД-19.

Междувременно, по време на мандата на Темидо, Португалия организира огромна акция за имунизация против КОВИД и през ноември 2021 година беше Португалия е една от страните с най-голям % имунизирани против вируса.

Темидо подаде оставка като здравен министър през 2022 година, след гибелта на бременна индийска туристка и серия произшествия, свързани с дефицита на личен състав в португалските акушеро-гинекологични лечебни заведения.

От друга страна, листата на десния Демократичен съюз ще бъде водена от Себащиао Бугальо от Народната партия. В. " СИК Нотисиаш " го разказва като 28-годишен политически коментатор, наследник на двама публицисти. Той самият се самоопределя като десен, закостенял и католик, само че също по този начин и като проевропейски и проатлантически надъхан.

Започнал е кариерата си на 19 години, когато написва публикация за Жорнал " и ". В резултат на това получава лична седмична колонка, в която написа политически мнения.

Учил е политически науки в Католическия университет на Лисабон, а по-късно продължава образованието си в Университетския институт на Лисабон.

Според португалския уебсайт " Флаш ", той е разследван за домашно принуждение против другарка, което може би е било осъществено през 2020 година Според обвиняването, тогавашната му другарка била принудена да се скрие в кухнята на кафене в Лисабон след изострен спор. Делото обаче е прекъснато по липса на доказателства за осъществено закононарушение.

Водачка на листата на партията " Ляв блок ", от своя страна, ще бъде някогашната лидерка на партията Катарина Мартинш. Известна с експресивния си жанр, тя е някогашна съоснователка на театралната натрупа " Визоеш утеиш ". Учила е право три години, преди да се откаже и да приключи " Езици и литература ", както и да отбрани магистърска степен по филология.

Омъжена, с две деца, тя е съумяла да реализира анулация на промени на предходното държавно управление, затрудняващи достъпа до аборт. Те включваха условие дамите да заплащат за процедурата, както и да преминат наложителна психическа консултация.

Тепърва следва да забележим какво ще се случи в иберийската страна на тези европейски избори и дали те ще доведат до промени в позициите на страната в европейските институции. Но каквото и да стане, тя се е запътила към бъдещето с непоклатима вяра и самобитна просвета, която смесва актуалното и обичайното.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР