Русия е страна, способна на гигантски икономически пробив. Но, за

...
Русия е страна, способна на гигантски икономически пробив. Но, за
Коментари Харесай

Делягин за грешките на властите и олигарсите: “Трябва да отделяме приятелите от враговете”

Русия е страна, способна на великански стопански пробив. Но, за жалост, това не се случва. Този и други въпроси обсъдихме с депутата от Държавната дума Михаил Делягин. Говореха за бедността, грешките на властта и олигарсите.

Какво ще се случи с съветската стопанска система по-нататък? Централната банка не може да даде понятен отговор на този въпрос. Но означават, че " несигурността за развиването на обстановката към момента е висока ". В същото време в Държавната дума по време на разискването на второ четене на държавния бюджет за 2023 година ни беше дадено, че „ ще валят пари за обучение, медицина и обществена сфера “. Депутатът Михаил Делягин се съмнява в това.

" Дъжд от пари " даде обещание на Русия ръководителят на бюджетната комисия на Народното събрание Андрей Макаров. Може би нарастването на бюджетните заеми ще стане действителност, в случай че бъде изпълнена самодейността на ръководителя на икономическата комисия на Съвета на федерацията Андрей Кутепов за заледяване на активите на олигарсите, напуснали Русия след началото на спецоперацията. Но даже и тук има " само че "...

Обсъдихме въпроса с Михаил Делягин, заместник-председател на Комитета по икономическа политика на Държавната дума.

Юрий Пронко: Михаил Генадиевич, да стартираме с бюджета.

Михаил Делягин: Имаме три казуса с бюджета. Първият е прехвърлянето на разноските към районите. Когато понижаваме каузи на разноските за избрани позиции във федералния бюджет, само че като цяло той нараства в консолидирания бюджет, това значи, че прехвърляме част от тези разноски към районите.

Разбира се, има райони като Москва, които не знаят по какъв начин другояче да позлатят бордюрите. А множеството райони са с миши бюджет. И е много мъчно да се допусна, че там ще имат някакви спомагателни средства. И парите от федералния бюджет към районите, несъмнено, се разпределят, само че с много огромни компликации, да не кажа с корупция.

Второ, по-важно. За какво се харчат парите? Това е значимо нещо. Когато оптимизирахме медицината и опазването на здравето беше превърнато в здравепогубване, наблюдавахме " декомунизация " по-лоша от тази на бандеровците.

А в това време разноските за опазване на здравето нарастваха, както вярно означи преди време господин Макаров, в пъти. Просто това не бяха разноски за основаване на промишлеността, а за нейното заличаване.

И по този начин, увеличихме разноските за кинематография, ще снимаме ли филми с Даня Милохин (влогър, който избяга от Русия)? Или ще снимаме капия на западните филми, които ще погнусят хората? Или ще се опитаме да търсим нови гении, само че новите гении се нуждаят от нови мениджъри. Така че това е най-важното. Това е бюджет на отвод от развиване.

Правилно сподели Макаров. Той сподели, че имаме доста висока степен на неустановеност. Следователно в общи линии бюджетът е някакво заявление за планове. Това е по този начин. Но какви?

Всъщност можем да стартираме да се развиваме. Това ще се види в бюджета. Можем да променим структурата на данъчното облагане. Можем да правим митническа гражданска война, с цел да подтикваме производството на добавена стойност в Русия, а не в Швейцария, Китай и Узбекистан.

Можем да променим икономическата политика. Инструментът за това е бюджетът. И тогава, в сегашната обстановка, плюс 9 трилиона рубли годишен приход - това е една трета от бюджета - ще се прибавят просто автоматизирано.

Не виждам опит за това. Бюджетът е изработен по този начин, като че ли живеем в света на 2019 година, даже преди " короната ", преди СВО. Пороците на бюджета са непокътнати. Да, дефицитът е дребен. Можеше да бъде повече, в случай че се занимавахме с развиване. В това няма никаква щета.

И по този начин, към момента е написано: замразяваме 939 милиарда рубли. И в това време, когато замразяваме 939 милиарда рубли, ние заемаме 1,7 трилиона рубли. Що за нелепости? Защо да замръзват с едната ръка и да взимат назаем с другата?

Силуанов даде ли някакво пояснение?

Силуанов сподели, че в случай че вземем малко назаем, няма да са склонни да ни дават. И цената на заема, в случай че внезапно би трябвало да увеличим доста, ще бъде висока. Това е правилно.

Михаил Генадиевич, няма да повярвате. Той сподели същото нещо, когато пусна еврооблигации - последният транш, което тогава, меко казано, изненада мнозина. Тогава най- цензурираният въпрос беше " за какво? " Силуанов отговори: за изследване на пазара.

Проучване на пазара? И вижте, какви са общо лихвените заплащания по тези еврооблигации. Не е скъпо за проучване? Не можеше ли да изпратим тези пари за фундаментална просвета? Да кажем, че господин Силуанов ненавижда физиката, химията, информатиката и биологията. Добре, дано изпратим най-малко една четвърт от тези пари за проучвания.

Всъщност всичко е неистина. Ако човек не го осъзнава, то с интелекта си може да работи единствено като чистачка в Министерството на финансите, а това очевидно не е по този начин. Позицията на Силуанов е напълно друга.

Факт е, че либерал не е хула. Либерал е човек, който обслужва финансови спекуланти. Финансовите спекуланти са тези, в този случай, които заемат пари на страната. Защото това е печеливша работа - страната постоянно ще върне парите, постоянно ще заплаща рента. И ще го направи в точния момент. Защото нашата страна е финансово доста сигурна.

Вярно, това не се отнася за жителите. Тук е уловката.

И в днешния свят, в който ни споделят, че следващата година ще имаме инфлация от 4%, а страната пласира скъпи бумаги на 10,9%... Извинете, само че на кой различен пазар един търгаш може да получи такава главозамайваща обезпечена облага?

Това не е субсидиране на селското стопанство, това не е финансиране на ФСБ, това не е финансиране на армията. Това не е поддръжка за бедните. Дори не е нарастване на заплатите на служителите, мамка му. Благодарение на напъните на господин Силуанов сме принудени да субсидираме най-големите финансови спекуланти.

Това се прави за сметка на данъкоплатците, а данъкоплатците в Русия, заради регресивната канара на данъчно облагане, са най-вече бедните. Нашите налози се заплащат от бедните, а не от богатите, за разлика от Запада.

А финансовите спекуланти са най-големите банки, които също така са отчасти държавни. От 10-те най-големи банки осем са държавни. Тоест Силуанов кара най-бедните жители на Русия освен да субсидират спекулантите със личните си пари, само че и да субсидират спекулантите. Необходимо е да се разделят враговете от приятелите и олигарсите от бизнесмените.

Михаил Генадиевич, желая още един път да обсъдя тематиката с вас. Съветът на федерацията предложи да се замразят активите на милиардерите, напуснали Русия след началото на специфична военна интервенция. Инициативата беше на Андрей Кутепов, началник на комисията по икономическа политика на Съвета на федерацията. В допълнение към замразяването на активи, сенатор Кутепов предложи всички дивиденти и други заплащания, да бъдат ориентирани към специфична сметка, с цел да се финансира специфична та интервенция в Украйна . Председателят на комисията счита още, че е належащо в допълнение облагане на покупко-продажбите с парцели, акции и скъпи бумаги, осъществени след 24 февруари. Ставката може да бъде от 30 до 50% от сумата на продажбата. Вие, меко казано, приехте скептично тази самодейност. Може ли да обясн ите ?

Има един милиардер, който напусна страната и я заляс мръсотия, отхвърли се от поданство, направи някакви политически изявления. Няма значение по какви аргументи, даже в случай че е бил заставен да го направи. Ако не желаете да бъдете принудени, не си тръгвайте. Или отидете в някоя неутрална страна.

Ако човек направи това - тогава, извинете, какво ти заледяване? Той е определил себе си като зложелател. И по-късно - единствено конфискация на имуществото по законите на войната. И ти му казваш: скъпи приятелю, ще ти вдигнем малко налозите поради това. Още по-смешно е с украинските олигарси в Русия. Но това е поезия.

От друга страна има различен милиардер, който е направил пари. Тръгнал си е. Седи безшумно, не прави неприятни неща. За какво да бъде осъден? Той не е зложелател. Може би там се е оженил. Кой го знае.

Затова би трябвало да разделяте приятелите и враговете. Необходимо е да се разделят олигарсите и бизнесмените. Защото предприемачът е човек, който е работил и е спечелил пари. А по-късно схванал, да вземем за пример, че той би трябвало, по този начин да се каже, да дава огромни подкупи, не му е харесало, тръгнал си е. Ще го накажем ли за това?

А олигархът е човек, който получава сериозно забележителна част от облагите си посредством въздействие върху страната. Тоест, това е човек, който, жестоко казано, е приватизирал парче от страната и изсмуква сокове от нея. Олигархът няма право на битие в едно обикновено общество. Но предприемачът има.

Олигарсите съгласно мен би трябвало да бъдат осъдени, даже и да не са си тръгнали. Но ние не го вършим. Но е изключително значимо да разделяте враговете от враговете..

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР