От над 30 години той е успешен музикант, композитор, актьор

...
От над 30 години той е успешен музикант, композитор, актьор
Коментари Харесай

Да разкажеш една история. Стефан Вълдобрев и удоволствието от разнообразието

От над 30 години той е сполучлив музикант, композитор, артист и режисьор с богата кариера и голям брой награди. Стефан Вълдобрев, който в понеделник навърши 54 години, е Човек на деня на Свободна Европа.

Като дребен е разпален по футбола като татко си, до момента в който майка му упорства да се занимава с музика. Когато за пръв път излиза на сцена като възпитаник, осъзнава какъв брой му харесва да е там.

Днес Стефан Вълдобрев, който на 20 май навърши 54 години, се усеща еднообразно добре както в ролята си на артист, по този начин и в тези на композитор, артист и режисьор. Страстта му към киното също се заражда в учебно заведение.

" В Стара Загора, когато бях възпитаник, нямахме доста добър спектакъл, за разлика от положителната опера. И тогава ме възпламени киното. Гледал съм филми по 15-16-20 пъти и в града, и в селото на татко ми Шейново ", споделя той пред в..

Вълдобрев приключва езиковата гимназия в града през 1989 година, а няколко години по-късно се дипломира в НАТФИЗ.

През 90-те години добива известност с някои свои хитови песни, измежду които " О-о-обичам те, блага! " от едноименния му албум. Активно се занимава и с актьорско майсторство, като взе участие в редица театрални представления.
 Групата Стефан Вълдобрев и „ Обичайните обвинени “ изнася Коледен концерт в Зала 1 на НДК. На фотографията (от ляво надясно): Иван Лечев, Стефан Вълдобрев, Веселин Веселинов-Еко, Стоян Янкулов-Стунджи, Мирослав Иванов.
През 1998 година му се случва най-хубавото, а по-късно идва и най-тежкият за него интервал. Тогава е родена щерка му Мария. Същото лято обаче Вълдобрев катастрофира и остава обездвижен дълго време.

През 2006 отпътува за Прага, където специализира кино-режисура в Чешката кино академия ФАМУ и основава няколко късометражни кино лентата. Две години по-късно се връща в България, с цел да взе участие в хитовия филм на Стефан Командарев „ Светът е огромен и избавление дебне отвред “, чиято музика написва.

Филмът печели редица интернационалните награди и влиза в късия лист за най-хубав чуждоезичен филм на премиите " Оскар ". Вълдобрев взе участие и във кино лентата " Изпепеляване ", с който печели " Златна роза " за мъжка роля.

През 2012 година Вълдобрев се завръща към музиката, като основава известната група „ Стефан Вълдобрев и Обичайните обвинени “ . Една от най-известните ѝ песни - „ По-полека “ от 2020 година, е определена за Песен на десетилетието от слушателите на БГ Радио. Групата печели и премиите на радиото за най-хубава българска група през 2020 и 2022 година

Вълдобрев има общо девет албума с авторски песни и е композирал музика за десетки филми и театрални постановки.

Някои от по-значимите му театрални функции са в „ Много звук за нищо “, „ Братя Карамазови “, „ Майстора и Маргарита “, както и в постановките на драматуржката Яна Борисова и режисьора Галин Стоев „ Малка пиеса за детска стая “, „ Приятнострашно “ и „ Хората от Оз “.

Днес Вълдобрев споделя пред, че харесва еднообразно всички изкуства, с които се занимава, както и че разнообразието го зарежда.

" Излизаш и имаш да разкажеш една история на хората, да ги развълнуваш ", споделя той. " Дали ще го разкажеш с лирика, с рими, дали ще бъде посредством прозаичност, или ще го направиш с тялото и лицето си, с гласа си, или с мелодия – няма никакво значение ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР