В официалния проект на министерството на отбраната пишеше, че при

...
В официалния проект на министерството на отбраната пишеше, че при
Коментари Харесай

Русия изтри проектопредложението си за промяна на границите в Балтийско море

В формалния план на министерството на защитата пишеше, че при измервания на границата от руско време през 1985 година са били употребявани морски карти от средата на 20-ти век и те не дават отговор на по-съвременните картографски координати.

Предложението обаче през днешния ден бе изтрито от формалния уебсайт, на който беше оповестено. На мястото му имаше само известие, гласящо: " Черновата е изтрита ", без да се дават повече детайлности.

Агенция Ройтерс отбелязва, че съветското министерство все още не е дало отговор на питане за коментар.

В изтрития план не бе конкретизирано по какъв начин тъкмо би могла да бъде изменена границата и дали е имало съвещания с други страни с изход на Балтийско море.

В документа се натъртва на морските граници наоколо до съветските острови във Финския залив и до други край крайбрежията на градовете Балтийск и Зеленоградск в съветския Калининградски ексклав, който граничи с Полша и Литва, показва ДПА.

Междувременно съветските проекти за преразглеждане на морските граници в Балтийско море провокираха угриженост измежду европейските им съседи.

" Това е още едно доказателство, че нападателната и ревизионистична политика на Русия съставлява опасност за сигурността на прилежащите страни и на Европа като цяло ", се споделя в изказване на литовското външно министерство.

То назовава документа " преднамерена, целенасочена и повишаваща напрежението провокация ", която цели да сплаши прилежащите страни. Министерството сподели, че ще извика съветския дипломат в Литва и ще разиска документа дружно с сътрудниците си.

Финландският президент Александeр Стуб написа в обществената мрежа " Екс ": " Русия не се е свързвала с Финландия по този въпрос. Финландия работи както постоянно - умерено и въз основа на обстоятелствата ".

Началникът на шведската войска Микаел Бюден предизвести за териториалните упоритости на Москва в Балтийско море, изключително във връзка с огромния шведски остров Готланд.

" Сигурен съм, че Путин е насочил взора си към Готланд ", сподели Бюден пред немската медийна група Ер Ен Де. " Целта на Путин е да придобие надзор над Балтийско море ", добави той.

" На пръв взор това е неуместна концепция ", съобщи министърът на външните работи на Естония Маргус Цахкна. " Не може да се изключи, че документът е опит да се всее ужас ", добави той.

По-рано през днешния ден съветските осведомителни организации оповестиха, че военни източници отхвърлят планът да е опит за разширение на територията на Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че зад самодейността не стоят политически съображения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР