Румънски медии съобщават, че асоциацията на търговците и превозвачите на

...
Румънски медии съобщават, че асоциацията на търговците и превозвачите на
Коментари Харесай

Румънски медии: Тръмп ще пита Бойко Борисов за господстващото положение на „Лукойл“ в България

Румънски медии оповестяват, че асоциацията на търговците и превозвачите на горива в България са подхванали дейности, с които персонално президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп да попита българският министър председател Бойко Борисов дали има подкрепи от страна на България за съветската компания „ Лукойл “.
В края на предходната година в Румъния е тиражиран материал, озаглавен въпросително „ Българското държавно управление лобира ли за концерна Лукойл? “. Публикацията е на „ Радио Свободна Европа “ в Румъния. Други медии в северната ни съседка също тиражират тематиката. Едно от заглавията е: „ Българското държавно управление - сътрудник на Лукойл “.
В публикацията се цитира Българската асоциация на търговците и превозвачите, които упрекват държавното управление на Борисов в лобирането за съветската "Лукойл ". „ Радио Свободна Европа “ –Румъния оповестява, че Асоциацията, която включва дребни и междинни предприятия, предизвестява за съществуването на скришен картел сред страната и съветския тръст - притежател на най-голямата рафинерия на Балканите – „ Лукойл-Нефтохим Бургас “. Радиото осведоми, че тя държи над 80% от потенциала на митническите хранилища за петролни артикули и мрежа от 220 бензиностанции.
Президентът на Асоциацията Иван Кашилски декларира, че посредством администрацията на американския президент Доналд Тръмп, който ще се срещне с премиера Бойко Борисов през януари, ще повдигне въпроса за лобирането в интерес на съветския тръст.
Симо Симов от Асоциацията на търговците и превозвачите на горива разяснява за медията, че в България новият правилник за търговията с такива артикули съдържа лобистки разпореждания, които служат на ползите на най-големия състезател на пазара - "Лукойл ". "Правителството на Борисов се интересува от поддържането на високи цени на петролните артикули, тъй като повече средства от акциза и Данък добавена стойност отиват в бюджета ", твърди Симов.
В поддръжка на обвиняванията си той декларира, че компания с бизнес размер от единствено един милион лв. (500 000 евро) ще би трябвало да заплати гаранция на Министерството на финансите в размер на 500 000 лв. (250 000 евро) – идентична е гаранцията на съветския тръст. По този метод някои от по-малките компании, които са натурален регулатор на цените, ще бъдат отстранени. Според дребния бизнес с горива обяснението, че новият правилник има за цел да се бори с противозаконната търговия, не е безапелационен, защото страната има доста други лостове за прекъсване на контрабандата и фиктивният експорт. Не дребните бензиностанции основават проблеми, а производители, вносители и притежатели на митнически хранилища.
Цитиран е и водачът на парламентарната партия "Воля " Веселин Марешки, който твърди, че "Лукойл " печели милиарди, само че за две години не е платил нито лев в държавния бюджет. "Изглежда, че ние спонсорираме съветските пенсионери с пари от горивата, създадени в рафинерия в Бургас ", споделя той в изявление, отговаряйки на обвиняванията на шефа на Лукойл България Валентин Златев, че продава евтини бензини и дизел, с цел да натрупва политически капитал.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР