Румъния въвежда мерки срещу поскъпването на електроенергията и природния газ.

...
Румъния въвежда мерки срещу поскъпването на електроенергията и природния газ.
Коментари Харесай

Румъния слага таван на цените на електроенергията и газа

Румъния вкарва ограничения против повишаването на електрическата енергия и природния газ. Президентът Клаус Йоханис обнародва закон, който планува слагане на таван на цените.

Законът ще се ползва за период от пет месеца - от 1 ноември 2021 година до 31 март 2022 година Целта е цените на електрическата енергия да бъдат лимитирани до най-много 1 проливам на киловатчас, а на природния газ - до 0.37 леи на киловатчас (еврото се разменя за 4.95 леи), заяви Българска телеграфна агенция.

Фактурите ще бъдат обезщетени с до 0,291 леи на киловатчас в тази ситуация на електрическата енергия и с до 33% от цената на съставния елемент на цената на природния газ в контракта за доставка.

Румънското държавно управление пресмята, че към 6 млн. фамилии ще се възползват от тези понижения, които ще бъдат отразени непосредствено във фактурите, без да е належащо хората да вършат каквото и да било.

Министърът на енергетиката Вирджил Попеску съобщи, че румънците, които използват до 350 киловатчаса електрическа енергия и газ до 200 кубически метра месечно, ще заплащат фактури, сравними с тези от предходната година.

Законът планува и обезщетения за икономическите оператори.

Също по този начин съгласно нормативния акт уязвимите консуматори имат опция да отсрочат заплащането на фактурите за интервал сред един месец и шест месеца без спомагателни разноски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР