Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична

...
Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична
Коментари Харесай

Предпразнично в университетите: Всички заплати скачат с още 290 лева

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична служба - помощник, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лв.. Това беше контрактувано през вчерашния ден на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков със синдикатите във висшето обучение и Съвета на ректорите.
Нов механизъм за финансиране на висшето обучение

Миналата седмица служебният кабинет се съгласи да отпусне към 80 милиона лв. за университетите. 39 от тях бяха планувани в бюджета за 2024 година, само че не бяха изпълнени. " Те са преведени по сметките на висшите учебни заведения ", удостовери професор Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет във Варна.

" На процедура обаче има едни 5,8 милиона лв., които ще бъдат добавени към тези 39, с цел да може да се обезпечи стъпка от 290 лв. за всички - от най-ниската академична служба до най-високата академична служба - професор, с цел да няма на процедура дискриминация на някои от позициите ", сподели още професорът.

По този метод към отпуснатите 39 милиона лв. се прибавят още към 6 милиона от втория провиснал транш на стойност 41 милиона. Освен това е препоръчано с 12% да бъде увеличено заплащането на административния и научноизследователския състав в университетите.

Договорката е реализирана ден след стачката на университетите - в понеделник над 40 вуза останаха затворени.

С 12% ще се вдигнат заплатите и на административния личен състав и научноизследователския състав. синдикатите поддържаха крачката, чака се мнението от Съвета на ректорите в сряда. По плановете на МОН за тази мярка ще са нужни към 26 млн. лева от обезпечените 40,7 млн.

Останалите 7,5 млн. ще се разпределят за увеличение на докторантските стипендии.

“Ще действаме бързо, с цел да може спомагателните средства по сметките на университетите да постъпят оптимално покрай 24 май - по този начин ще засвидетелстваме едно почитание към висшите ни учебни заведения ”, сподели министър Цоков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР