Родилката Стела от Търговище, за чийто живот имаше опасност след

...
Родилката Стела от Търговище, за чийто живот имаше опасност след
Коментари Харесай

Изписват родилката Стела, за която десетки дариха кръв

Родилката Стела от Търговище, за чийто живот имаше заплаха след раждането й, следва да бъде изписана от варненската болница „ Света Анна ”. Младата жена бе призната на 25 септември с ДИК-синдром след цезарово сечение, осъществено по неотложност в болничното заведение в родния й град. Операцията минава сполучливо и бебето е родено крепко. След затварянето на оперативното поле обаче медиците откриват кървене. Отварят още веднъж и вършат спомагателна намеса, след която стартира масирано кървене.

„ Колегите в Търговище са реагирали съответно и професионално. Направен е и консулт с офталмолог. Приложени са най-модерните и приети в практиката лекарства за преодоляване на кървенето, само че пациентката е развила ДИК-синром, едно извънредно тежко, животозастращаващо затруднение “, разяснява началникът на ОАИЛ в МБАЛ „ Света Анна – Варна “ доктор Валентин Власаков. В качеството си на народен съветник по анестезиология и реанимация той е извикан в Търговище.

Д-р Власаков взема решение за превеждането на родилката във варненската незабавна болница. В колата за спешна помощ по пътя Стела прави екламптичен спазъм, който е овладян от анестезиолога, който я съпровожда.

„ В нашата реанимация младата жена постъпи в доста тежко положение и с продължаващо кървене. Веднага я интубирахме и поехме на апаратна вентилация и продължихме с напъните да овладеем обстановката. Благодарение на мощната вълна от кръводарители ни бяха обезпечени предпочитано нужните количества тромбоцити, прясна кръв и плазма. Положението се усложни с появяването на бъбречна непълнота, което наложи да стартираме незабавна хемодиализа. Всеки ден положението се следеше от акушер-гинеколог,, както и от невролог, кардиолог, рентгенолог, рехабилитатор “, изясни доктор Власаков.

Навръх Деня на Свети Иван Рилски Чудотворец, който е покровител на медиците, лекарите в МБАЛ „ Света Анна – Варна “ се сплотиха към мнението, че Стела към този момент е подготвена да бъде изписана и да се посвети на майчинството.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР