Робърт Кийосаки, автор на бестселърa Богат татко, беден татко“, е

...
Робърт Кийосаки, автор на бестселърa Богат татко, беден татко“, е
Коментари Харесай

Авторът на „Богат татко, беден татко“ има 1.2 млрд. долара дългове, но не го интересува

Робърт Кийосаки, създател на бестселърa „ Богат баща, безпаричен баща “, е натрупал 1.2 милиарда $ задължения. Опитният вложител обаче не се тормози за това, защото изповядва друга философия по тематиката, написа Yahoo Finance.

В обява в Instagram от 30 ноември Кийосаки я изяснява и споделя, че доста хора употребяват заем, с цел да купуват пасиви, до момента в който той употребява заеми, с цел да купува активи. И илюстрира своя метод: неговите първокласни транспортни средства, като Ferrari и Rolls Royce, са изцяло изплатени, само че към момента категоризирайки ги като отговорности, а не като активи.

Кийосаки показва песимизъм към спестяването на пари, споменавайки откъсването на щатския $ от златния стандарт през 1971 година при президента Ричард Никсън. Вместо да икономисва, той трансформира приходите си в сребро и злато. Тази тактика, съгласно него, е довела до струпване на дълг от 1.2 милиарда $, сума, която той признава.

Но споделя, че е задлъжнял толкоз, тъй като

в случай че аз банкрутирам, банката банкрутира. Не е мой проблем. “

Неговият метод включва стратегическо потребление на дълга за увеличение на благосъстоянието. Кийосаки категоризира дълга на добър и неприятен. По думите му добър дълг е този, който оказва помощ за построяването на благосъстояние, като заеми, употребявани за придобиване на активи, генериращи приход – недвижими парцели, бизнес или вложения. Той се застъпва за потреблението на заеми като преимущество в вложенията, изключително в недвижими парцели, като го вижда като ефикасен метод за преодоляване на пазарните съмнения и капитализиране на възможностите​​​​.

Инвестиционната тактика на Кийосаки е многостранна. Той е прочут със своята позиция против фиатните пари, като ги етикетира с унизителни термини и вместо това се застъпва за вложение в това, което той назовава „ действителни активи “, като биткойн, сребро, злато и мистичните японски говеда Вагю. Биткойнът, по-специално, е негов любимец, възприеман като отбрана против влошаващата се стойност на щатския долар​​. Кийосаки гледа на златото, различен основен съставен елемент от портфолиото му, като на по-стабилно и надеждно, а парите той назовава „ отпадък “, тъй като просто не се доверява на „ шибания $ “. Той изрази подготвеност да усили златните си притежания, даже в случай че цените паднат доста.

Среброто също съставлява забележителна част от неговата капиталова тактика. Той го преглежда като дълготрайна инвестиция, изключително заради възходящата му необичайност и релативно по-ниската цена в съпоставяне със златото. Недвижимите парцели остават крайъгълен камък на неговите вложения, ценени поради двойните си изгоди – приходи от наеми и нарастване на капитала. Неговата инвестиция в говедата Вагю, по-малко стандартен актив, отразява вярата му в диверсифицирането на портфолиото оттатък обичайните вложения.

Подходът на Кийосаки към дълга и вложенията се корени в по-широка вероятност за финансите и благосъстоянието. Той преглежда парите като форма на дълг или обвързване, инструмент, който може да се употребява за придобиване на активи и генериране на благосъстояние. Неговата философия натъртва на образованието по финанси, предполагайки, че хората би трябвало да бъдат добре осведомени по финансови въпроси​​​​.

Въпреки че методите на Кийосаки са били сполучливи за него, те идват с опасности, както се вижда от предишните му финансови проблеми, в това число оповестяването на банкрут през 2012 година след правосъден спор за авторски права.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР