Риск от епидемии и завишени количества манган във водата. Такава

...
Риск от епидемии и завишени количества манган във водата. Такава
Коментари Харесай

Перник пред зараза: Риск от епидемии в града заради водната криза

Риск от епидемии и повишени количества манган във водата.
Такава е настоящата конюнктура в Перник сега.

През по-голямата част от денонощието вода в Перник няма. Когато има, локалните я разказват по този начин: мътна и не се пие от нея.

„ Ползваме извори от Перник и към селата. Ползваме я за готвене и за пиянство “, споделя Красимир. Той има щерка, която изпраща на учебно заведение с указания, с мокри кърпи и вода за пиянство в раницата.

Снимка: btvnovinite.bg

Остарялата система в града крие действителен риск от смесването на мръсни с чисти води, което усилва рисковете от зараза.
Екшън проектът за водата: Държавата желае от столичани позволение за прилагане на ВиК мрежата Материали за новия тръбопровод ще се вкарват незабавно от чужбина
За риска предизвестяват и лекарите.

„ Водните епидемии са най-честите и всеобщо епидемии. Като почнем от дизентерия, салмонела, хепатити А и Е... те могат да се предадат по този начин “, изясни доктор Петров.

Това е и един от доводите за три незабавни публични поръчки за замяна на мрежата в миньорския град - след два случая на взрив на ешерихия коли в края на 2019 година

„ Този риск стои пред всеки един квартал в този миг. Това е аргументирането ми искане. Не сме изправени в риск отново водопроводната мрежа да засмуче мръсни води “, съобщи кметът Станислав Владимиров.

Според районната здравна ревизия обаче, риск няма.

Като спомагателна мярка по време на рецесията се планува и наемането на химически тоалетни, в които да има непрекъснато течаща вода.
Откриха повишени стойности на манган във водата на Перник Металът е трансформирал мириса и цвета на питейната вода в миньорския град
А в това време стана ясно, че във водата има повишени количества манган - при норма 50 микгрограма са открити към 70.

Според доктор Славея Гарова от РЗИ, не трябва да дълготрайно време да се пие от тази вода. Според локалната здравна работа откритите количества манган не са токсични.

Снимка: btvnovinite.bg

Според доктор Петър Петров - шеф на поделение по инфекциозни заболявания в МБАЛ „ Св. Анна “ водните епидемии са най-честите и всеобщи. Той напомни, че при последната водна зараза в Своге са болни над 200 души.

„ Да се мият постоянно, да не използват съмнителни води “, посъветва лекарят.

Вода от чешмата сега е рисковано да се пие.

От РЗИ споделиха, че в случай че се стигне до зараза от вирусен хепатит, ще изискат отпущането на ваксина.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР