СподелиСъс сигурност в момента изглежда трудно да си представим, че

...
СподелиСъс сигурност в момента изглежда трудно да си представим, че
Коментари Харесай

Весела Чернева: РС Македония трудно ще започне преговори с ЕС

Сподели
Със сигурност сега наподобява мъчно да си представим, че районен съд Македония може да стартира скоро договаряния с Европейски Съюз, защото виждаме, че и двете основни за тази страна съглашения –
това с България, последващото френско за измененията в Конституцията,
а също и Преспанското от година по-рано, което отключи пътя на районен съд Македония към участие, са пред заледяване, да не кажем и освен това.

Това разяснява в изявление пред БНР Весела Чернева, шеф на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.
Тези, типично символни жестове от страна на новата македонска президентка, предвещават един много леден климат и сякаш тази страна няма да бъде измежду първите, които да договарят и напредват във връзка с Европейски Съюз “, предвижда Чернева.
И добави, че и двете обединения от албанска страна „ обявиха твърда поддръжка и за двете съглашение, и изключително за конституционните промени “:

„ Ако това е изискването за сформиране на държавно управление, може да се проточи във времето. Аз не разгадавам знаци от ВМРО-ДПМНЕ да тръгне в тази посока. Може би, първо, ще забележим отсрочване на сформиране на държавно управление и по-късно си представям някакъв график по какъв начин последователно да се премине към диалози за промени в конституцията на районен съд Македония, само че сигурно това няма да е първото нещо, което това държавно управление ще направи “.

Тя разяснява, че „ Европейски Съюз стартира да приказва за разширението през последната 1,6 година и доста по-активно, само че не поради страните от Балканите, а поради Украйна и Молдова “.

„ В Европейски Съюз схванаха, че оставянето на такива сиви зони провокират нахлуването в тях на вражески сили. Затова тематиката за разширението е доста изменена, става въпрос за сигурност и по какъв начин да уплътним зоните към Европейски Съюз, тъй че да бъдат по-силни, по-сигурни. Затова не е нормалното разширение.

Много повече ще се приказва за сигурност, за съдействието в сфери като защитата и сигурността, и общи политики във връзка с външната политика.

Това, което, да вземем за пример, страни като Сърбия си разрешават, да не съблюдават външнополитическите решения на Европейски Съюз, в това число и санкционни, подобен вид претенденти няма да могат да напредват. Цялото портфолио по разширението ще има доста повече политическа тежест в Европейска комисия. И унгарският комисар по разширението не оказа помощ, само че навреди, а и сигурно няма да резервира този терен “, предвижда Весела Чернева.

Според нея крайната десница в Европа ще поддържа инструментариума на Европейски Съюз, защото става дума за един неинвазивен метод, много еволюционен метод за уеднаквяване на стандарти и повишение на сигурността на Европа, без да изисква напъните, които НАТО би трябвало да постави, когато става въпрос за сигурност.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР