Римският историк и археолог д-р Джоан Бери споделя пет по-малко

...
Римският историк и археолог д-р Джоан Бери споделя пет по-малко
Коментари Харесай

Малко известни факти за Помпей преди и след Везувий

Римският историк и археолог доктор Джоан Бери споделя пет по-малко известни обстоятелството за града на западното крайбрежие на Италия покрай днешния Неапол…

 Cyark pompeii reconstruction1

Изригването на Везувий през 79 година сл. н. е. причинqwa големи вреди – избухват пожари, пометени са покриви, рухват колони. Повечето поданици на града избягат в близките провинции (нямаме визия какъв брой от тях са починали там). Те вземат със себе си дребни полезности, като монети и бижута, и лампи. Органичните материали, като чаршафи, одеяла, облекла, пердета, са унищожени.

В годините и вековете след изригването, различни хора изследват Помпей, прокарвайки си път през стени и вземайки скъпите предмети, които намират. Най-ранните публични разкопки през 18 век не са освен това от извършения в търсенето на съкровища, което значи, че архивите за находките са неприятни или напълно не съществуват. Има също доказателства, че някои находки, като стенни рисунки и керамика, са съзнателно унищожени от багерите, тъй като не се смятат за задоволително качествени! Всички тези фактори вършат Помпей провокационен обект за проучване – сходно на множеството други археологически обекти.

 Vesuvius from Pompeii (hires version 2 scaled)

Известно е, че през 63 година сл. н. е. Масивно земетресение предизвиква огромни вреди в града. Сега обаче учените са съгласни, че това е просто едно от поредност трусове, които раздрусват Помпей и покрайнините в годините преди 79 година сл. Хр., когато изригва Везувий. Ясно е, че някои здания са ремонтирани няколко пъти през този интервал.

Всъщност по това време Помпей най-вероятно наподобява на гигантска строителна площадка, като реорганизация се прави както на публични здания, по този начин и на частни къщи. В предишното учените настояват, че градът е зарязан от богатите през този интервал и е високомерен от комерсиална класа. В наши дни виждаме мащабите на възобновяване като знак за големи вложения в града – евентуално и с присъединяване на императора – от поданици, които се стремят да подобрят своята градска среда.

 Pompeian mural depicting the Amphitheatre riots

Когато амфитеатърът е разкопан за първи път през 1815 година, забележителна поредност от фрески украсява стените му. Има огромни рисувани панели с диви животни, като мечки и бикове, както и арбитър, изравен сред двама гладиатори. От двете им страни, по-малки панели изобразяват Нике от Самотраки или пространства, осветени от канделябри.

Фреските евентуално са рисувани на подиумната стена в интервала директно преди изригването. В рамките на няколко месеца след разкопките им обаче те са изцяло унищожени от заледяване, без да оставят следи, които да забележим през днешния ден. За наш шанс обаче са им направени рисунки, когато са изкопани, тъй че имаме известна визия за истинската цветна украса на амфитеатъра.

 Egyptian - Isis with Horus the Child - Walters 54416 - Three Quarter Right

В допълнение към известния храм на Изида [посветен на египетската богиня], нейни изображения и статуетки са открити допълнително от 20 къщи, постоянно дружно с фигурки на по-традиционни римски богове и богини.

Въпреки че римските писатели са подозрителни към култа към богинята, който съгласно тях заплашва обичайните римски полезности като чест и дълг към страната, Храмът на Изида в Помпей съществува от към 200 години преди изригването през 79 година сл. н. е. – което значи, че култът има дълго и одобрено място в Помпей. Последователите на Изида имат вяра, че тя предлага опцията за живот след гибелта и че е настойничка на моряците. Това сигурно изяснява известността й в Помпей, който се намира край морето.

 Pompeii - Casa del Centenario - Love scene

Намира се на тясна, криволичеща улица в центъра на града и през днешния ден е една от най-посещаваните туристически атракции при разкопките. Знаем, че това е обществен дом от оформлението му (той е разграничен на кабинки, всяка със зидано легло), има еротични рисунки по стените и голям брой експлицитни графити, в които са изброени полови актове и цени.

Учените допускат, че е имало и други „ обществени домове “ в къщи, в които също са открити еротични рисунки по стените, само че в действителност еротичните картини са повсеместни в Помпей и не са свързани наложително с най-старата специалност. Това обаче не значи, че проституцията има единствено в Лупанар. Реклами на проститутки са открити по улиците, които заобикалят града, а по питейните заведения евентуално се продава секс заедно с храната и виното.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР